Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Premalo glasov padle vlade, da bi odpravili veto na davek na tonažo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th februar 2020, 09:40 pop

Koalicije vlade Marjana Šarca, ki je ni več, ni uspel o ubraniti davka na tonažo, ki ga je z vetom decembra ustavil državni svet. Za to, da bi ladjarjem uzakonili ugodnejšo obdavčitev, je glasovalo 41 poslancev, proti pa 44.

SDS, Levica, NSi in SNS prevladali

Za odpravo veta bi moralo zakon pri ponovnem glasovanju podpreti najmanj 46 poslancev. Zmanjkalo je torej pet glasov. Po strankah je bil razplet takšen:

Glasovanje o davku na tonažo

Veto so svetniki s 27 glasovi za in sedmimi proti izglasovali konec decembra lani. S tem so ustavili ugodnejšo obdavčitev za ladijske prevoznike v primerjavi z drugimi podjetji, ki jo je vlada predlagala v začetku decembra, koalicija pa na vrat na nos takoj potrdila. A zakon in procedura v celoti sta bila hudo nenavadna.

Zidanšek: Nedodelano in vonj po korupciji

Svetnik Marko Zidanšek (SLS) je pred poslanci danes ocenil: “Gre za nedodelan zakon, milo rečeno, čuden. Vonja tudi po korupciji. Verjamem, da je v veliki meri tudi škodljiv in predlagamo, da ga v ponovnem odločanju zavrnete.” Na posnetku je Zidanšek:

Marko Zidanšek, Foto: DZ/Barbara Žejavac

Davek zaradi tega, zdaj zavrnjenega zakona, ladjarji plačujejo pavšalno glede na število ladij in tonažo, torej nižje kot druga podjetja. Gre le za dve podjetji, obe sta v tuji lasti in, tako je bilo slišati med poslanci, davčni dolžnici. Po oceni vlade bi tega davka letno, če bi bila sprememba uveljavljena, plačali okoli 50.000 evrov. Za obračun davka na tonažo bi se zakon uporabljal že od 1. januarja 2019. Torej retroaktivno za nazaj.

Zaradi veljave za nazaj, ki jo ustava dopušča le izjemoma, je kar nekaj svetnikov decembra napovedalo, da bodo za veto, da bi poslanci to ponovno premisli.

Iz vlade so pojasnili, da so tako pozno podaljšanje veljavnosti zakona, ki je doslej že veljal med leti 2008 in 2018, v DZ poslali, ker je predolgo trajal postopek, da so dobili dovoljenje na evropski ravni, retroaktivnost pa so predlagali, ker bodo plačila davka za lani obračunana šele letos in po oceni vlade še nič ni zamujeno. Če ugodnosti ne bodo obveljale, pa se lahko ladjarji preselijo drugam, so svarili.

Davek se bo, je slišati, tudi po padcu zakona obračunaval podobno kot bi se po zakonu, ker drugačne pravne ureditve zdaj ni mogoče uveljaviti.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu