Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bratuškova sestavlja anti Janša vlado spreminjanja volilnega sistema

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 13th marec 2022, 10:41 dop

Dva dni časa je v posebnem pismo, ki ni bilo poslano le SDS Janeza Janše, predsednica SAB Alenka Bratušek dala vsem strankam za premislek o projektni koaliciji, ki bi prevzela vodenje vlade po odstopu Marjana Šarca (LMŠ).

Bratuškova s tem sestavlja že svojo drugo “anti Janša” vlado. Prvo je s takrat zamrznjenim in pozneje odmrznjenim šefom PS Zoranom Jankovićem zavozila, odstopila in so bile predčasne volitve.

Novo koalicijo Bratuškova (nekoč PS, danes SAB) predlaga, da bi se izognila takojšnjim predčasnim volitvam in da bi v volilnem sistemu ukinili okraje. Spremembe sistema volitev poslancev, ki jo je prejšnji teden v petek predlagalo 59 poslancev, prvi pa je to podpisal Brane Golubović (nekoč PS, danes LMŠ), v primeru predčasnih volitev ne bi bilo mogoče izvesti.

Med šefi strank je Alenka Bratuškova v posebnem položaju. Ni bila namreč izvoljena niti za poslanko in če Janez Janša (SDS) zdaj sestavi vlado brez nje, se ji lahko zgodi, da bo ostala povsem funkcije v vrhu državne politike.

Je Golubović spet za Bratuškovo?

Ustavno sodišče ni zahtevalo spremembe volilnega sistema z ukinitvijo okrajev. Zahtevali so le popravke velikosti okrajev, ki se zdaj med seboj povsem noro razlikujejo.

Spremembe velikosti okrajev doslej še nihče ni predlagal, čeprav je od sodbe sodišča minilo že več kot leto.

Kot sem že opozoril je bilo nenavadno, da je vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović s 59 poslanci prejšnji teden predlagal kar spremembo volilnega zakon.

To kaže, da v predčasne volitve ne verjame kaj posebej in si jih vsi skupaj tudi ne želijo. V primeru predčasnih volitev je tak predlog namreč popoln nesmisel.

Če je namen odstopa Šarca res, da doseže hitre predčasne volitve, je spreminjanje zakona, po katerem se to izvede, celo neodgovorno početje. Do predčasnih volitev se najpomembnejšega volilnega zakona celo ne sme spreminjati, ker tekma že poteka.

Z volitvami in novim mandatom pa se vse procedure končajo in zakoni, ki niso potrjeni, končajo v smeteh.

Spremenjen sistem pa tudi ne bi pomenil dramatične spremembe. Sedeži se bi še najprej delili najprej sorazmerno uspehu strank. Ob istem pragu bo spet sedem, osem ali devet strank v DZ. Enakih. Šele v drugi delitvi, kdo znotraj strank bo zasedel sedeže, bodo važni prednostni glasovi (preference), kjer bo malo več šefov strank izvoljenih in najbolj znanih predstavnikov strank.

Bratuškova in Erjavec, denimo.

Ni pa ravno gotovo, da je bil v ozadju Golubovićevega predloga scenarij Bratuškove, da bi sestavila novo vlado proti Janši, kar sta sicer Golubović in Bratuškova v preteklosti že storila. Takrat je premierka postala prav Bratuškova.

Predlog spremembe zakona o volitvah poslancev so šefi poslanskih skupin LMŠ, SD, SMC, NSi, DeSUS, SAB vložili le nekaj dni po odstopu vlade Marjana Šarca in takoj po seznanitvi državnega zbora, da je vlada padla, kar lahko vodi do razpustitve državnega zbora in hitrih predčasnih volitev.

Bratuškova je pismo poslala tudi novi predsednici Desus Aleksandri Pivec, čeprav poslancev DeSUSa ni med podpisniki spremembe volilnega sistema, ki brez njih tudi nima nobene možnosti, da bi bila uzakonjena.

Preberete lahko celotno pismo

Nujnih je namreč za to 60 glasov. Brez DeSUS in SDS jih vsi ostali združujejo 59. SDS je za večinski sistem, po katerem so iz okrajev preprosto izvoljeni zmagovalci, stranke pa šele posredno z njimi.

To bi pa dramatično spremenil sestavo parlamenta, pomenilo bi bistveno manj strank, a večina strank temu sistemu ostro nasprotuje.

Pivčeva pogovorov ne zavrača z nikomer, še vedno pa za najbolj verjetne ocenjuje predčasne volitve.

Celoten pismo Alenke Bratušek lahko preberete tukaj:

Pismo političnim strankam Alenke Bratušek. Med naslovniki ni le SDS.
Pismo političnim strankam Alenke Bratušek
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (17)

https-spletnicasopis-eu