Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Še dve sodnici v najbolj feminizirano sodstvo v EU

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th februar 2020, 09:56 pop

Slovensko sodstvo, ki je z izjemo čistega vrha, že najbolj feminizirano v EU, sta danes okrepili še dve novi sodnici, ki so ju na predlog sodnega sveta decembra izvolili poslanci.

V državnem zbora je Jasna Svršina danes prisegla kot okrajna sodnica v Kranju, Maruša Stroligo Petelin pa kot okrožna sodnica na Okrožnem sodišču v Kranju.

Na posnetku sta obe novi sodnici s pravosodno ministrico Andrejo Katič (SD):

S prisege nove okrajne sodnice v Kranju Jasne Svršina in okrožne sodnice v Kranju Maruše Stroligo Petelin. Ob njima je pravosodna ministrica Andreja Katič (SD) Foto: DZ/Matija Sušnik

Nazadnje so poslanci sodnika uspeli izvoliti novembra. Enega. Za okrožnega sodnika v Kranju so izvolili Gregorja Berdena. A hkrati so, da ne bi pokvarili povprečja, za okrožno sodnico v Kranju izvolili Nino Prosen, v Ljubljani pa za okrožne sodnice  Petrušo Jager, Katjo Rebula, Urško Zorko in Ana Klampfer Binder.

Na sodiščih prve stopnje je imela Slovenija že leta 2016 največji delež žensko v EU sploh.

Zanimivo je, da politiki dvigujejo velik prah s pridiganjem o pomenu enakopravnosti spolov, ko gre za funkcionarske položaje. Ko gre za volitve poslancev so uzakonili celo ureditev, da so zaradi neupoštevanja kvot zavrnjene celo cele liste v volilnih enotah. Pri očitnem kršenju teh načel, ko sami glasujejo pri volitvah dosmrtnih sodnih funkcionarjev, pa se na ta načela gladko požvižgajo. Podatki o spolni strukturi po EU so takšni:

O tem, kdo bodo sodniki, poslanci sicer odločajo le bolj navidezno. Dejansko odloča sodni svet, ki parlamentu predlaga, koga imenovati in kjer vsako zavrnitev kandidature razumejo kot napad na neodvisnost sodstva.

Sodstvo samo se požvižga na enakost spolov. Sami v velikanski večini predlagajo le ženske.

Ob tem pa pogosto protestirajo, da njihovih odločitev ne bi smel potrjevati državni zbor, češ da je to nekakšna politizacija.

Malo verjetno je, da bi tudi za sodnike poslanci uzakonili kvote. Zdi se, da si poslanci tega sploh ne upajo, ker bi jih iz sodstva takoj obtožili poskusov vplivanja ne njihovo neodvisnost. Še protestirajo nič v mandatno volilni komisiji, ko jim sodni svet kar naprej ponuja same kandidatke.

Več o tem si lahko preberete v povezanem članku:

FEMINIZACIJA: ZAKAJ IMAMO SKORAJ LE ŠE SODNICE?

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu