Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Še tisočak h Kučanovi penziji je manipulacija, mi očita portal Oštro

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 06:53 pop

V Spletnem časopisu sem v začetku meseca ob poročanju, da se vladajoči neuradno pogovarjajo, kako bi postopoma šele do leta 2025 odpravili diskriminacijo moških pri določanju višine pokojnin, opozoril, da bi lahko veliko prej za tisoč evrov povišali pokojnino nekdanjemu šefu Zveze komunistov in pozneje predsedniku republike Milanu Kučanu. Kučan nikakor ni med deprivilegiranimi moškimi. Predstavniki državnih institucij in mediji višino Kučanove državno obogatene pokojnine ljudem prikrivajo, hkrati pa – kot sem opozoril v članku – v Slovenskih novicah, ki jih obvladuje član vodstva Kučanovega Foruma 21 Stojan Petrič, napihujejo zgodbe o pokojnini, ki jo bo v prihodnosti dobil predsednik opozicijske SDS Janez Janša, čeprav bo ta pravi drobiž proti Kučanovi.

Eni pošteno plačajo, drugi pa…

Precej nenavadno se je na ta članek odzval portal Anuške Delić Oštro, kjer mi očitajo manipuliranje, povrhu pa je novinarka Katarina Bulatović celo na časopisu Demokracija preverjala, kaj to pišem. Demokracija je kupila v Spletnem časopisu že objavljen članek in zanj pošteno plačala. Jasno so avtorstvo tudi označili. Ko Delo kupi članke Spiegla, nikomur na misel ne pride, da bi Delo moralo pojasnjevati vsebino člankov. A to še ni najbolj nenavadno pri ravnanju portala, ki je gladko povzel večino ugotovitev iz v Spletnem časopisu objavljenega članka, ne da bi karkoli plačal, in k večini zapisanega zapisal, da je točno. Za takšno “novinarsko delo” jih država sofinancira.

Članek, ki je po mnenju portala Oštro manipualcija, ki izkrivlja

No, dejstvo je pač kar sem razkril, da k slabih tri tisoč evrov zaslužene pokojnine nekdanji šef Zveze komunistov v prejšnjem totalitarnem sistemu in pozneje predsednik republike Kučan dobiva še dva tisoč evrov posebnega političnega dodatka mesečno. Tega so mu z leve uzakonili v času vlade Antona Ropa, po zaslugi dopolnila Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića pa je v času varčevanj druge vlade Janeza Janše le Kučanu ta dodatek ostal in velja le in izključno zanj. Noben drug predsednik republike podobnega privilegija nima in ne bo imel. Višina dodatka je odvisna od višine plače predsednika republike Boruta Pahorja in če bo Pahorju povišana plača, o čemer se zadnje mesece dogovarjajo politiki, bo Kučan dobil več, sem povsem jasno opozoril. Kot tudi, da so vsi podatki bruto, ker so neto zneski zaradi varstva zasebnosti medijem nedostopni.

Preberite vsaj Delo

Na portal Oštro so me, ko so v svojem članku povzeli moje ugotovitve, obtožili, da z informacijo, koliko se bo povišala pokojnina Kučanu, če si bodo politiki povišali plače, manipuliram in izkrivljam dejansko stanje. Bulatovićeva je zapisala:

“Ključna trditev prispevka izkrivlja dejansko stanje. Označujemo jo za manipulacijo. Prav tako je prispevek klik vaba, saj v naslovu z namenom, da bi pritegnil pozornost bralcev, povezuje hipotetično povišanje Kučanove pokojnine s spremembo pokojninske zakonodaje, četudi nista neposredno povezana.”

Očitki spletnega portala Oštro so predvsem dokaz, da so tam slabo informirani, kaj se v državi dogaja in da ne vedo, da morajo novinarji javnost obveščati o tistem, kar ni uradno že znano, kar se pripravlja in o tistem, kar politiki prikrivajo. Da so slabo informirani, je sicer precej nenavadno, ker članke na tem portalu pišejo novinarji, ki so prej delali na Delu.

O dogovarjanju o višanju plač politikov, ki sem ga uporabil kot osnovo za izračun, koliko bi se lahko povišala privilegirana pokojnina Milana Kučana, čivkajo celo ptički na vejah. Ni treba biti novinar, da to izveš. Dovolj je, da prebereš kak časopis v tej državi. Celo Delo je nekaj tednov prej kot sem objavil zgodbo o tem, koliko bi se lahko povišala plača Kučanu, objavilo tole o možnem povišanju plače Boruta Pahorja:

Delo novinarjev, Suzana Kos na Delu ga je dobro opravila, je tudi, da poročamo o neformalnih dogovarjanjih in da posvarimo, kaj pomenijo ti dogovori, kar sem tudi sam storil s člankom o posledičnem povišanju Kučanove pokojnine, če se bodo plače funkcionarjem res povišale za pet razredov. Celotnemu javnemu sektorju (z izjemo funkcionarjev) so jih iz vlade Marjana Šarca za tri razrede z dogovori s sindikati povišali že lani.

Da Kučanov privilegij ni nič povezan z reformo pokojninskega sistema pa je tudi divja trditev portala Anuške Delić. Seveda je povezan. Za svoje kadre je politika naredila poseben pokojninski sistem. To je nepošteno do vseh tistih, ki dobijo in bodo dobili le tisto, kar so plačali. Ali pa še to ne. Ker nimajo političnih zvez. Zakaj bi to morali ljudem prikrivati? Pravico imajo vedeti, saj oni plačajo.

Vlogo uradnega lista, kjer objavljajo le uradne informacije oblasti, k čemur me poziva Bulatovićeva, novinarji še v socializmu niso bili pripravljeni opravljati.

Kakšno novinarstvo je to?

Bulatovićevi in Delićevi predlagam, da namesto ukvarjanja z drugimi novinarji poskusita sami kaj napisati.

Dokažite se kot novinarki.

Plagiatorstvo skrito za nekakšno preverjanje pač ni in ne bo dosežek.

In ker obe poznam tudi kot nekdanji urednik, vem, da zmoreta boljše manipulacije.

Če pa kdorkoli najde napako v tekstih, sem pa, to je jasno, vesel opozorila. Se mi zgodijo in jih popravljam.

Celoten članek portala Oštro si lahko preberete na povezavi tukaj.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu