Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nekdanji guverner Jazbec meni, da ni ogoljufal vlagateljev milijarde evrov v banke

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th februar 2020, 09:47 pop

Preiskovalna komisija za bančno luknjo, ki jo vodi Jernej Vrtovec (NSI) je zaslišala nekdanjega guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca. Jazbec je zanimiv, ker je večina v državnem zboru prejšnji teden na zahtevo ustavnega sodišča potrdili poseben zakon, ki omogočajo lastnikom okoli milijarde evrov vrednih delnic in obveznic bank, ki jih v času vlade Alenke Bratušek zaplenila Banka Slovenije sodne spore za odškodnine po posebnem zakonu.

Jazbec je pred preiskovalno komisijo zatrdil, da je ravnal po zakonih in evropskih pravilih in da se ne čuti krivega. Ocenil pa je tudi, da bi država, če bi želela, lahko obvezničarje že poplačala kot so v nekaterih drugih evropskih državah, je pa napačno, ko to zdaj, če bo prišlo do odškodnin, zahteva od Banke Slovenije. Na posnetku je nekdanji guverner Jazbec:

Boštjan Jazbec Foto: DZ/ Matija Sušnik

Je jazbec ogoljufal vlagatelje?

Po sodbi ustavnega sodišča pred več kot tremi leti bi ljudem možnost sodnih sporov za zaščito svojega premoženja oblasti morale zagotoviti v pol leta.

A prejšnja vlada Mira Cerarja preprosto ni. Pa tudi vlada Marjana Šarca več kot leto ne.

Zdaj se jim pa že mudilo, ker o pritožbi prizadetih že odloča tudi evropsko sodišče, ki lahko udarilo veliko močneje kot bi lahko domača sodišča. Poseben zakon so po vetu prejšnji teden potrdili tako:

Vladni poslanci so ob pomoči SNS Zmaga Jelinčiča, ki je po Levici Luke Mesece prevzel vlogo podpornega člena, z odpravo veta odločili, da bo morala morebitne odškodnine zaradi napačne sanacije bank plačati Banka Slovenije, ki jo je vodil Jazbec.

Ocenili so namreč, da je ta po zakonu, ki ga je sprejela koalicija PS, DL, SD in DeSUS, odločala, da se celotna vrednost delnic in obveznic izniči in mora tudi povrniti škodo, če je morebiti napak ocenila in s tem ogoljufala vlagatelje.

Dilema je torej, ali je Boštjan Jazbec goljufal in prevaral ljudi, ki so imeli v bankah milijardo evrov.

Jazbec je to zanikal in ocenil, da bi nepoučeni vlagatelji lahko odškodnine dobili na sodiščih, dva sta jih tudi dobila, država pa bi za povračila lahko tudi sicer poskrbela, na kar je v pogovorih opozoril predstavnike oblasti: finančnega ministra Dušana Mramorja, Matejo Vraničar Erman, premiera Mira Cerarja, predsednika republike Boruta Pahorja… To je storil v osebnih pogovorih in ne z uradnimi dokumenti, je povedal preiskovalni komisiji.

Odškodninski odgovornosti Banka Slovenija in Evropska centralna banka, podobno kot Jazbec, ostro nasprotujeta in napovedujeta pravne spore proti tej rešitvi.

Predsednik preiskovalne komisije Jernej Vrtovec (NSi) je pomen zaslišanja in delo preiskovalne komisije opisal tako.

“Z zaslišanjem nekdanjega guvernerja Jazbeca smo zaključili prvo fazo preiskave, prenos terjatev na DUTB. Sledi druga, ključna in najbolj pereča faza: Prodaja terjatev. Kdo so kupci terjatev na DUTB, kdo so skladi iz davčnih oaz, ki te terjatve kupujejo in njihovi botri v Sloveniji.”

Pa še pol milijarde za tajkunski banki

Pri Jazbečevem reševanju večinoma državni bank, ki so bile, kot je takrat ocenil, vse zbankrotirane in brez prebite pare, je bilo še posebej neverjetna velikanska državna pomoč za državni Probanko in Factor banki, ki sta pa bili zasebni, v lasti levih tajkunov. Vlada Alenka Bratušek jima je na predlog Jazbeca, češ da se bo sicer sesul cel bančni sistem, takoj po prevzemu oblasti od Janeza Janše, nakazala skoraj pol milijarde evrov pomoči iz proračuna.

Mogoče je, da je bila ta pol milijardna sanacija dveh tajkunskih bank in poznejše reševanje nasedlih naložb v državnih bankah, razlog za kraval pred tem z nenavadnim poročilom KPK Gorana Klemenčiča, izstopom DL Gregorja Viranta iz koalicije in padcem druge vlade Janeza Janše, ki ne bi iblo tako kooperativna in radodarna z denarjem ljudi.

Takrat najeta posojila bodo odplačevali še naši vnuki.

Za Probanko in Factor banko so napovedali, da ju bodo kontrolirano ukinila, dejansko pa so ju v času vlade Mira Cerarja, prenesli na slabo banko, ki bi tudi morala biti že ukinjena, a so ji obstoj krepko podaljšali.

Za pripojitev obeh bank k slabi banki, z zaposlenimi in vsem premoženjem, je Jazbec ocenil, da se je to finančno bolj splačalo kot bi se ukinitev.

Jazbec je pojasnil, da so se za kontroliran stečaj pred tem odločili, ker so v teh dveh bankah imele denar številne občine, ki bi se sicer finančno sesule in je država tako reševala sama sebe v primeru teh dveh zasebnih bank.

Bančni sistem se jim kljub tej neverjetno visoki pomoči dvema majhnima in nepomembnima zasebnima bankama pozneje skoraj povsem sesul, če sklepamo po sanaciji, ko so delničarjem in obvezničarjem v bankah pozneje zaplenili milijardo evrov premoženja.

Nekdanji guverner Jazbec, ki ima danes pomembno funkcijo v Bruslju, je preiskovalni komisiji prijavil strošek prihoda na pričanje: letalske karte iz Bruslja in nazaj in nočitve v Ljubljani.

Na posnetku je nekdanja premierka Alenka Bratušek, ki je vodila vlado med sporno sanacijo bank:

Alenka Bratušek Foto: DZ/Borut Peršolja

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu