Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Čudne rotacije, sekretarka Dominika še brez plače

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 28th oktober 2018, 08:57 pop

Dominika Švarc Pipan za prejšnji mesec še ni dobila plače, prihodnji mesec bo dobila poračun, je nova državna sekretarka na pravosodnem ministrstvu čez vikend sama razrešila uganko, kaj je pomenila oznaka o višini njene plače iz vlade, da “še ni podatka”. Pravzaprav sta bila med državnimi sekretarji še dva podobna primera. Plače za prejšnji mesec nista dobila tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Pia Vračko in Simon Zajc na ministrstvu za okolje in prostor. A pri obeh so mi iz vlade, ko so me obvestili o višini plač, dodano pojasnili, da sta bila imenovana šele 27. 9. V prejšnjem mandatu poslanec Zajc je na volitvah neuspešno kandidiral za SMC, Švarc Pipanova pa za SD.

S sodišča med politike in nazaj

Povezan članek o plačah v vladi

Švarc Pipanovo je vlada za sekretarko imenovala dva tedna prej kot Zajca: 13. septembra. Isti dan kot Švarc Pipanova je bil potrjen tudi drugi državni sekretar pri Andreji Katič (SD) Gregor Strojin, ki so mu plačo za prejšnji mesec brez težav izplačali za čas od 14. 9.  Kot večini drugih novih sekretarjev. Strojin je prišel iz vrhovnega sodišča, kjer je zadnja leta, ko je bil predsednik Branko Masleša in po njem Damijan Florjančič, skrbel za odnose z javnostmi. Položaj državnega sekretarja (namestnika ministra) je politična in ne strokovna funkcija. Prehodi med sodišči in politiko ustvarjajo nenavaden vtis o političnih povezavah. Lahko bi domnevali, da gre za slučaj, če ne bi istočasno dosedanja državna sekretarka Tina Brecelj iz pravosodnega ministrstva, ki ga je zadnja leta vodil Goran Klemenčič (kvota SMC), ne bi šla nazaj na vrhovno sodišče in tam takoj prevzela vodenje službe za odnose z javnostmi, kjer je prejšnji teden morala reševati težave z objavo nenavadnega nepodpisanega stališča, kako na vrhovnem sodišče ne bodo spoštovali sodbe evropskega sodišča za človekove pravice v primeru Pro plus.  Več o tem lahko preberete tukaj: Vrhovno sodisce rusi pravni red. Še veliko bolj nenavadni rošadi smo bili priča s tega ministrstva tudi v preteklosti, ko je nekdanji generalni državni tožilec Zvonko Fišer nekdanjega državnega sekretarja Boštjana Škrleca mimo pravil razpisa, ki je ravno potekal, predlagal za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva, Škrlečev dotedanji šef pravosodni minister Aleš Zalar pa je Škrleca na funkcijo imenoval le dan pred predajo poslov nasledniku, ko je vlado drugič prevzemal Janez Janša (SDS).

Zavleklo se je tudi pri Stoparju 

Državna sekretarka Dominika Švarc Pipan Foto: SD

Na sodišču tožilstvo Fišerju in Škrlecu ni dokazala zlorabe položaja, saj vsaka kršitev pravil postopka še ni zloraba položaja, smo izvedeli. A dogajanje je bilo precej nenavadno.  Je pa najbrž točno, da je pri tistih, ki prestopajo med organi oblasti, denimo pri Strojinu (in pri večini drugih novih sekretarjev) bolj preprosto urediti vse formalnosti, kot pri zaposlitvah tistih, ki prihajajo “od zunaj”.   Švarc Pipanova je bila do imenovanja – tako piše na spletni strani ministrstva –  samostojna pravna svetovalka. Na nedavnih volitvah je za SD nastopila v okraju Radlje ob Dravi in s 16,74 v volilni enoti Celje zaostala le za zdaj ministrico Andrejo Katič s 18,4 in Janijem Prednikom s 21,5. Za poslanca SD je bil iz enote izvoljen Prednik. Funkcijo je po odločitvi vlade 13. septembra, da jo imenuje, prevzela 24.9., na ministrstvu pa potem niso pravočasno uredili vse dokumentacije in zato ni bilo izplačila, je pojasnila državna sekretarka. Podoben razmik je opazen še prvi državnem sekretarju na ministrstvu za kulturo Vojku Stoparju, ki je bil imenovan hkrati s Švarc Pipanovo, prvo plačilo (1.211 bruto) pa je dobil za čas od 24. septembra. Stopar je v času vlade Antona Ropa (LDS) v letih 2002 in 2004 že bil državni sekretar na ministrstvu za kulturo, pozneje je bil na ministrstvu šef direktorata za medije, leta 2014 pa ga je Uroš Grilc imenoval za direktorja Viba filma.

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu