Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Biden v Kijevu: Prihaja 700 tankov, tisoče oklepnikov, še več Himarsov…

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th februar 2023, 01:57 pop

Tik pred obletnico napada Rusije na Ukrajino je Kijev danes obiskal ameriški predsednik Joe Biden in ob srečanju z Volodimirjem Zelenskim in njegovimi sodelavci povzel dogovore zadnjih mesecev: “S partnerskimi državami bomo zagotovili skoraj 700 tankov, na tisoče oklepnih vozil, tisoč topniških sistemov, več kot dva milijona topniškega streliva, več kot 50 naprednih raketnih sistemov in sistemov zračne obrambe.” Ob napovedih še dodatne pol milijardne pomoči, tudi s pošiljko še več izstrelkov Himars, ki so lani spremenili potek vojne, in uvedbo še dodatnih sankcij proti Rusiji, je Biden dejal, da ne sme biti nikakršnega dvoma o tem, da Združene države podpirajo Ukrajino, ko so ta upira brutalnemu napadu Rusije.

Biden je po obisku, ki je trajal okoli šest ur, odpotoval na Poljsko. Ameriške oblasti so tik pred potjo svojega predsednika v Kijev o tem obisku obvestile Ruske oblasti. V Kijevu je bila še malo pred prihodom Bidna razglašena nevarnost zračnih napadov, a so jo pred prihodom ameriškega predsednika preklicali.

Predsednik Ukrajine Zelenski se je Bidnu zahvalil, da so ZDA pomagale Ukrajini v času ruske agresije in za partnerstvo držav. Posnetek, deloma tudi protokolarnega dogajanja, ki so ga objavile ukrajinske oblasti, je vreden ogleda:

Po ruskem poskusu okupacije in zamenjave oblasti v Ukrajini je prvi, ko gre za najvišjo državno raven, Kijev, ko je bilo to še zelo tvegano, obiskal takratni slovenski premier Janez Janša s premierjema Poljske in Češke, Mateuszom Morawieckim in Petrom Fialom. Takrat je bilo kar nekaj polemik o tem obisku v slovenskih medijih, kritična je bila predvsem tedanja opozicija. Zahodni mediji so ga ocenili za pogumno dejanje in najboljši obraz Evrope. V letu dni so glavno mesto Ukrajine po tem obiskali že vsi najpomembnejši voditelji zahodnih držav. Zdaj tudi predsednik ZDA Joe Biden.

Na posnetku je ameriški predsednik v Kijevu, kjer sta ga sprejela Zelenski in njegova soproga Olena.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu