Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Je odločanje o državljanstvu kandidatke Mlinarjeve res le njena zasebna stvar?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th november 2019, 12:55 pop

“Zaradi varstva osebnih podatkov informacij o konkretnih vlogah ne moremo posredovati,” so mi iz notranjega ministrstva zavrnili prošnjo, da bi javnosti predstavili podatke, kako poteka in v kateri fazi je postopek pridobivanja državljanstva za kandidatko za ministrico brez listnice Angeliko Mlinar, ki jo namerava premieru Marjanu Šarcu za ministrico brez listnice predlagati Alenka Bratušek (SAB).

Tudi ne piše, da mora biti polnoletna

V državi je nekaj pravnikov, ki menijo, da bi Mlinarjeva ministrica lahko postala tudi brez slovenskega državljanstva, a so v manjšini. Je pa res, da zakon za ministre nikjer izrecno ne določa, da morajo biti državljani. Med pravniki je slišati, da zakon ne določa niti, da mora biti ministrica polnoletna ali opravilno sposobna, ker zakoni pač ne morejo določati vsega in se samoumevne stvari ne pišejo vanje.

Če bo Mlinarjevo premier predlagal brez izpolnitve pogoja državljanstva, se lahko zgodi, da bo kandidatka padla v državnem zboru zaradi ocene poslancev, da to ne gre.

Nenavadno pa je tudi prikrivanje podatkov o postopku za pridobitev državljanstva, na katerega kaže zavrnitev MNZ s sklicevanjem na varstvo zasebnosti kandidatke za ministrico.

Predstavnike notranjega ministrstva sem opozoril, da prosim za podatke o kandidatki za ministrico, kjer se ni mogoče izgovarjati, da je njena zasebna stvar, kako v vladi, katere članica bi rada postala, postopki potekajo, a so iz vlade vztrajali, da ljudje nimamo pravice vedeti, kako poteka postopek in mi predlagali, da podatke pridobim pri kandidatki in da si ljudje preberemo splošne informacije, kako je mogoče pridobiti državljanstvo.

Tajni javni interes

Med temi so zanimive o postopku izredne naturalizacije, s katero država omogoča pridobitev slovenskega državljanstva, če to prinaša državi koristi na določenem področju družbenega življenja: zaradi znanstvenih, gospodarskih, kulturnih, nacionalnih ali podobnih razlogov. Za pridobitev veljajo lažji pogoji, mora pa posameznik dokazati, da v Sloveniji dejansko biva najmanj eno leto in ima urejen status tujca. V tem primeru lahko ohrani dosedanje državljanstvo. Izjemoma lahko državljanstvo posameznik pridobi tudi, če ne izpolnjuje pogoja neprekinjenega enoletnega bivanja v Sloveniji in nima urejenega statusa tujca, če se upošteva njegov izjemen prispevek k razvoju in povečanju mednarodnega ugleda oziroma prepoznavnosti države.

Obstoj razlogov za tovrstno pridobitev slovenskega državljanstva na podlagi mnenja pristojnega resornega organa predhodno ugotovi vlada republike Slovenije.

Ali se kaj takega dogaja, ne smete izvedeti, ker je to zasebna stvar Angelike Mlinar, notranjega ministrstva in vlade.

Dejansko pa je najbrž težava, ker Avstrija le izjemoma dopušča dvojno državljanstvo, Mlinarjeva se pa avstrijskemu državljanstvu, kot je povedala, ne želi odpovedati.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu