Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vlada bi letos prodala le še pol NLB

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th april 2017, 04:47 pop

Vlada Evropsko komisijo uradno prosi za spremembo zavez o prodaji NLB. K prodaji se je zavezala ob velikanski državni sanaciji  NLB leta 2013.

Bistvo spremembe, so včeraj sporočili iz vlade, se nanaša na t. i. lastniško zavezo. Ohranili bi zavezo glede prodaje 75 odstotkov minus ene delnice NLB, a bi, kot so zapisali iz vlade, »z določitvijo možnosti, da se ta cilj doseže v več korakih, zagotovili večjo pravno varnost morebitnih zainteresiranih vlagateljev, s tem pa izboljšali možnosti glede višine kupnine«.

Letos bi prodali pol NLB

Če bi Evropska komisija prošnji ugodila, bi se t. i. lastniška zaveza spremenila na način, da se lahko do konca leta 2017 proda najmanj 50-odstotni kapitalski delež države v NLB, preostali del do dovoljenega (75 odstotnega) ciljnega deleža pa do konca leta 2018.

Iz vlade so opozorili še, da je predlog v skladu z januarskim dogovorom pri evropski komisarki za konkurenco Margrethe Vestager o nadaljnjem tesnem sodelovanju pri spremljanju izvajanja danih zavez glede prodaje NLB.
Ker je vsebina dela odločbe Evropske komisije iz leta 2013 zaradi interesa NLB zaupne narave, drugih informacij o predlaganih spremembah ne bodo pojasnjevali, so sporočili.

[wp_ad_camp_3]

Pred dvema mesecema je premier Miro Cerar to, ali bo vlada preložila prodajo 75 odstotnega deleža NLB, ki bi se morala zgoditi še letos, že moral pojasnjevati poslancem. Odgovarjal je na poslansko vprašanje nekdanje premierke Alenke Bratušek in takrat povedal:

Cerar: Ni čas za predvolilno tekmo…

»Podaljšanje roka za prodajo NLB ali druge spremembe zavez niso bile predlagane. Slovenski državni holding nadaljuje z aktivnosti s ciljem, da bo prodajni postopek zaključen v roku. Želim pa poudariti, da ste zavezo Bruslju, da bo NLB prodan do konca leta, dali prav vi, vaša vlada in kot predsednik vlade, ki mora to zavezo realizirati, pričakujem, da bo prodajo SDH izpeljal tako, da davkoplačevalci ne bodo utrpeli še večje škode in da bo dosežena največja možna kupnina, ki bo v največji možni meri predstavljala povračilo davkoplačevalskih sredstev za dodeljeno državno pomoč leta 2013,« je februarja premier Miro Cerar (SMC) odgovoril bivši premierki Alenki Bratušek (nepovezani).

Bratuškova je v državnem zboru šefa vlade vprašala, ali bo zamaknil prodajo največje banke v državi, h kateri se je njena vlada zavezala, da je Evropska komisija leta 2013 dovolila sanacijo bank.

Pogoj za dodelitev državne pomoči je bil prodaja 75 % deleža NLB do konca letošnjega leta.

Cerar je februarja dejal še, da “ni čas za predvolilno tekmovanje” in da vlada išče rešitve primerne času in prostoru, preko ministrice za finance je v stiku tudi z Evropsko komisijo, se pogovarja, postopka prodaje pa ne vodi vlada, vodi ga SDH.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu