Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bojevniki iz Sirije se vračajo v Nemčijo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:03 dop

O dogajanju iz Essna v Nemčiji piše Dušan Čegovnik:

Nemški mediji veliko pozornosti posvečajo vračanju nemških “borcev” po propadu islamske države in po posredovanju Turčije na obmejnih območjih Sirije nazaj v Nemčijo. Še posebej pozorni so v zvezni državi Severno Porenje Vestfalija, od koder bi naj v Sirijo in Irak odpotovala kar četrtina vseh “nemških borcev”.

Glavni cilj: preprečiti napade

V posebej zavarovani sodni dvorani višjega deželnega sodišča v Düsseldorfu, v tej dvorani je bilo prej že več procesov proti teroristom, se od srede oktobra zagovarja 21 letna Sarah K. iz Konstanze, ki je leta 2013, takrat še mladoletna, preko Turčije odpotovala v Sirijo in se pridružila teroristični organizaciji Islamska država.

V Siriji se je poročila z bojevnikom Ismailom. S., ki prav tako izvira iz Nemčije. Preiskovalci očitajo zakonskemu paru, da bi se naj vselila v tuje stanovanje, lastnike ubila ali pregnala, v gospodinjstvu naj imela več let za sužnje deklico in dve ženi…

Nemško tožilstvo vlaga podobne tožbe tudi proti drugim povratnikom.

Turčija, kot poročajo mediji, poskuša trenutno vrniti še dvajset nemških državljanov, nemško ministrstvo za notranje zadeve pa odklanja, da bi kar prevzelo celotno skupino.

Veliko je skrbi, da se številni borci tajno vračajo v Nemčijo: so nasilni, znajo ravnati z orožjem in imajo borilne izkušnje. Najpomembnejši cilj nemških varnostnih sil je preprečiti kazniva dejanja in teroristične napade.

Pritisk se še povečuje, ker so morali kurdski bojevniki, ki so v Severni Siriji stražili zapore, v katerih so bili tudi številni bojevniki, ki so v Sirijo dopotovali iz Nemčije ali drugih zahodnoevropskih držav, zaradi pritiska turške vojske opustiti varovanje zaporov. Po navedbah oblasti ZDA je le iz enega od takih zaporov v Severni Siriji pobegnilo sto pripadnikov IS.

Med njimi je tudi 39 letni Fatih.K. iz Hamburga. Njegov odvetnik je za Welt am Sonntag izjavil naslednje: »Svobodni IS bojevniki so nepreračunljivi in prava nevarnost tudi za varnost v Nemčiji. Nemška zvezna vlada mora končno ukrepati.«

Iz letališča v pripor

Varnostne sile poskušajo preprečiti, da bi bojevniki IS nenadzorovano prihajali v Nemčijo. Večina nemških borcev IS je znanih. Pri skoraj polovici se ve, kje se nahajajo. Državna tožilstva pri dovolj tehtnih sumih sprožajo kazenske postopke in povratnike že iz letališč pošljejo v preiskovalne zapore. Podobno se je zgodilo omenjeni Sarah.O.

Zbežala je iz območja IS konec leta 2017, ko se je vojaški položaj zaostril. Februarja 2018 je prečkala sirsko-turško mejo in so jo turški varnostni organi aretirali. Pol leta pozneje so jo izgnali v Nemčijo in po njenem prihodu v Nemčijo so jo priprle nemške varnostne sile.

Po številu prebivalcev največja nemška zvezna dežela Severno Porenje-Vestaflija je posebno vznemirjena. Od leta 2012 je iz te dežele odpotovalo 260 posameznikov v smeri Sirije ali Iraka. To je približno ena četrtina vseh do sedaj znanih borcev islamske države iz Nemčije. Polovica islamistov je še vedno v kriznih območjih.

Težava je tudi z družinami, ki so se izobraževale v Siriji in 300 do 400 mladoletniki. Mnogi so rojeni v Iraku ali Siriji.


Od leta 2018 se je vrnilo v Severno Porenje Vestfalijo 13 žena in 33 otrok, ki potrebujejo posebno oskrbo. Pripadniki IS in borci se vračajo v Nemčijo k družinam. Tretjina teh družin je podpirala radikalizacijo finančno in ideološko. Druga tretjina se trudi za deradikalizacijo. Tretja je ravnodušna.

Če vračajočih ne morejo pripreti pri vstopu v državo, bo te osebe policija nadzirala. Uvrščene bodo med nevarne ali kot k nasilju orientirane osebe.

Trenutno je v to kategorijo v Severnem Porenju Vestfaliji uvrščenih 249 oseb. V vsej Nemčiji je takšnih oseb 688. V zaporih pa je trenutno 45 islamistov.

                     D.Č.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu