Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Migracije: Šarec gre na “odprto mejo” s Hrvaško

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd december 2022, 03:29 pop

Na meji s Hrvaško, preko katere mimo mejnih prehodov zadnje mesece prihajajo trume migrantov iz Pakistana, Alžirije in Maroka, bo v ponedeljek premier Marjan Šarec. V Ilirsko Bistrico, Kostel in v Črnomelj bo premier potoval z notranjim ministrom Boštjanom Poklukarjem in generalno direktorico policije Tatjano Bobnar. Razlog za obisk so precej verjetno napovedi iz Italije, da bi tam lahko ponovno uvedli strog nadzor meje proti Sloveniji in na njej postavili ograjo ali celo zid, da bi ustavili migrante, ki od nas potujejo k njim.

Če četrti mesec več kot tisoč

V prvega pol leta je na črno čez mejo iz Hrvaške v Slovenijo prišlo 5.345 migrantov. Lani v tem času 3.633. Nezakonitih prehodov meje je bilo 47 odstotkov več kot lani. To je ugotovila policija, ki je ta mesec skoraj neverjetno hitro, dva tedna prej kot prejšnje mesece, objavila poročilo o ilegalnih migracijah v prvih šestih mesecih. Grafično po mesecih je bilo povečanje po mesecih takšno:

Junija letos je policija že četrti mesec zapored odkrila več kot tisoč migrantov, ko so iz Hrvaške že prišli v Slovenijo. Dejansko gre čez državo več migrantov, ker najbolj spretnega dela policija ne opazi in jim uspe neopaženo priti do Italije ali Avstrije. Od tistih, ki jih policija odkrije, večino, ki ne zahteva azila, vrnejo na Hrvaško. V pol leta so jih 3459. Del jih napove, da bodo zahtevali azil. Že to jim omogoči prosto gibanje in potem zbežijo na zahod. Tudi zato je Italiji z julijem proti nam uvedla “skupni” mejni nadzor. V prvega pol leta letos je po podatkih policije zahtevo za azil napovedalo 2178 migrantov. Zadnje čase manjši migrantov takoj po napovedi zbeži proti zahodu, ko zahteve še niti ne vložijo. Skoraj vsi preostali, ki res zaprosijo za azil, pa zbežijo pozneje. Že prej je nadzor proti nam, ker Slovenija ne nadzira svoje schengenske meje, uvedla Avstrija, ki ga že več let podaljšuje.

Kdo najbolj izrablja slab nadzor?

Podatki od kod je v pol leta v Slovenijo prišlo največ ujetih migrantov, kažejo porast iz številnih držav, precej dramatičen je iz Alžirije, Maroka, Bangladeša:

Kako se povečuje vračanje migrantov na Hrvaško kaže preglednica, povzeta iz poročila policije, v kateri so podatki za vse države:

Pri pomenu teh podatkov je dobro biti nekoliko previden. Pri vračanjih v Slovenijo so vsebovane tudi številke o vračanjih slovenskih državljanov iz sosednjih držav. V pol leta jih je bilo od 333 vrnjenih 23 naših državljanov.

Položaj policija ocenjuje tako:

“V letošnjem letu je bil zaznan strm trend naraščanja števila ilegalnih prehodov. Trend po svojem obsegu in doseženi vrednosti v letošnjem aprilu presega lanskoletni trend. Nadaljevanje trenda je od aprila naprej podobno lanskoletnemu. Struktura ilegalnih migrantov po državljanstvu se spreminja, opazno je predvsem povečanje števila državljanov Pakistana, Alžirije in Maroka. Struktura po državljanstvu se nekoliko spreminja, v zadnjem obdobju prevladujejo državljani Pakistana. Znaten je delež tistih ilegalnih migrantov, ki izrazijo namero podaje prošnje za mednarodno zaščito. Po nastanitvi v azilnih kapacitetah pogosto nadaljujejo pot v svoje dejanske ciljne države. Med njimi je opazno največ državljanov Alžirije.”

Dosedanji trendi večanja števila migrantov, ki jih je policija opazila in popisala, ko so prišli čez našo “odprto” schengensko mejo s Hrvaško, so v primerjavi s celotnim lanskim letom takšni:

Celotno poročilo policije “ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE” lahko preberete tukaj:

ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE
ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu