Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Demanti Sija: Rusi ne prevzemajo Petrola

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 19th november 2019, 03:00 pop

Na spletni strani borze je družba SIJ danes objavila demanti medijskih pisanj o interesu ruskih podjetij, da bi prevzela Petrol. Medijski odzivi so posledica nenavadne menjave na vrhu Petrola, ko nadzorniki razlogov niso pripravljeni pojasniti niti slovenskemu državnemu holdingu (SDH) in vladi.

Nadzorni svet Petrola je vztrajal, da je edini razlog odstopa uprave, za katerega smejo izvedeti lastniki in javnost, “v razhajanju glede izvajanja strategije družbe, kot je bilo tudi že pojasnjeno v izjavah, ki so bile podane neposredno po podpisu sporazumov.”

Da ga to kot razlog ne prepriča, je premier Marjan Šarec povedal že pred tem sporočilom “za javnost”.

Iz Petrola so uporabili logiko, da lastniki ne smejo vedeti, zakaj so njihovi predstavniki v nadzornem svetu odstavili upravo in sami prevzeli vodenje podjetja, ker je to poslovna skrivnost tistih, ki so v Petrolu vse skupaj izvedli.

O kod so nenavadne govorice

O dogajanju in dilemi, koliko smejo izvedeti lastniki, bo na naslednji seji sredi meseca ponovno razpravljal nadzorni svet Petrola, na zahtevo NSi pa tudi komisija za nadzor javnih financ državnega zbora še ta teden.

Odstopljeni so bili Tomaž Berločnik, Rok Vodnik in Igor Stebernak, vodenje uprave Petrola pa so prevzele donedavna predsednica nadzornega sveta Nada Drobne Popovič, ob njej pa še Daniela Ribarič Selaković in delavska direktorica Ika Krevzel Panić.

Govorice o ruskih interesih v ozadju je najbrž sprožilo, ker je nekdanja članica uprave SDH Nada Drobne Popovič finančna direktorica v Siju, Rusija pa je tudi pomemben igralec na naftnem in plinskem trgu. Podatki o zaposlitvi Popovičeve v Siju niso skrivnost:

Borza je o interesih Sija objavila takšno sporočilo za javnost:

“Na podlagi določil Pravil Ljubljanske borze, d.d., Ljubljana in veljavne zakonodaje družba SIJ – Slovenska industrija jekla, d. d., Gerbičeva ulica 98, Ljubljana (v nadaljevanju: SIJ d.d.) objavlja naslednje sporočilo:

Ob zadnji menjavi uprave v družbi Petrol d.d., Ljubljana, so se v javnosti večkrat pojavile informacije o potencialnih ruskih interesih po prevzemu te družbe, ki jih mediji med drugim povezujejo z lastništvom družbe SIJ d.d. Družba SIJ d.d., kot obvladujoča družba v Skupini SIJ, s ciljem preprečevanja širjenja napačnih informacij javnost obvešča, da ni imela, nima interesa in tudi v prihodnje ne načrtuje vstopa v lastniško strukturo družbe Petrol d.d., Ljubljana.

Informacije, ki jih vsebuje objava, bodo na voljo na uradni spletni strani družbe SIJ d.d. z naslovom http://www.sij.si/ še najmanj 5 let od datuma objave.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu