Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Golob prihodnji teden v iskanje nove Švarc Pipanove

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th februar 2024, 06:00 pop

“Ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan je včeraj predsedniku vlade dr. Robertu Golobu ponudila odstop s položaja ministrice. Predsednik vlade bo odstop sprejel, z ministrico pa sta se dogovorila, da ga predvidoma v roku tedna dni seznani z njenimi končnimi ugotovitvami glede nakupa stavbe na Litijski. Ministrica je zagotovila, da bo v vmesnem času poskrbela za nemoteno delo resorja ter polno sodelovanje ministrstva v vseh morebitnih postopkih. Predsednik vlade bo predvidoma v prihodnjem tednu pričel s pogovori za čim prejšnje imenovanje novega ministra oziroma ministrice.”

To so sporočili iz kabineta premiera po tem, ko je včeraj Dominika Švarc Pipan na TVS novinarju in nadzorniku Mladine Marcelu Štefančiču povedala, da je Golobu ponudila odstop, a se bo ta še odločil, ali ga bo sprejel: “To je ključno poudariti, da je predsednik vlade tisti, ki je gospodar te odločitve,” je dejala in povedala še, da ji je Golob predlagal, da ostane ministrica še toliko časa, kolikor je potrebno, da se “to razčisti”, predvidoma dva tri tedne.

Tudi po sporočilu premiera ni čisto jasno, ali je Švarc Pipanova premieru dejansko ponudila odstop, torej predala podpisano odstopno izjavo, ki bi jo moral v tednu dni poslati v parlament, ali pa mu je le napovedala, da to bo storila.  

Robert Golob (Svoboda), ob njem Tanja Fajon (SD), v ozadju Dominika Švarc Pipan (SD) Foto: DZ/Matija Sušnik

Če je premieru res predala odstopno izjavo, šef vlade nima tri tedne časa, o čemer je govorila Švarc Pipanova. Poslovnik parlamenta o tem določa:

“Predsednik vlade o svojem odstopu ali o odstopu ministra pisno obvesti predsednika državnega zbora. O odstopu ministra obvesti najkasneje v sedmih dneh po prejemu pisne izjave ministra, da odstopa.”

Lahko bi pa, kot je to nazadnje ob Alešu Hojsu storil Janez Janša (SDS), Golob zavrnil odstop, če odstopne izjave ne bi bil pripravljen sprejeti. Gospodar ni premier, državni zbor je, ki ministre (in premiera) izvoli.

Odstop obvelja, ko se parlament z njim seznani. Po tem lahko premier parlamentu predlaga kandidata za novega ministra.


--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu