Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Premier Šarec: Nadzora KNOVS ne bo, spolitiziran je

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th oktober 2019, 09:43 pop

Premier Marjan Šarec je že zavrnil pričakovanja komisije za nadzor obveščevalnih služb, da bi jim dovolil dokončati nadzor zaposlovanja Lepe Nataše v Sovi, ki jih je po seji za zaprtimi vrati včeraj predstavil Matej Tonin.

V nadzorni komisiji ima opozicija večino in opozicijski poslanci so odločili, da je bila odločitev Sove (in najbrž tudi Šarca), da pooblaščeni skupini onemogoči nadaljevanje nadzora zaposlitve Nataše na Sovi, nesprejemljiva in da pričakujejo, da bo vlada nadzor zaposlitve Nataše le omogočila. Koalicijski poslanci so ocenjevali, da je bilo ravnanje šefa Sove pravilno.

Šarec: Spolitizirani ste

Na svojem profilu na Facebooku, kjer se premier občasno oglasi, je v daljšem zapisu Šarec odgovoril, da nadzora parlamentarni nadzorni komisiji v vladi ne bodo omogočili, opravili ga bodo vladni inšpektorji, z izsledki pa bo komisija seznanjena. Več o stališčih Tonina in nadzornikov, na katera se odziva premier Šarec, lahko preberete v povezanem članku ali je Sova morebiti zaradi Nataše ovadila celo Šarca:

Odziv premiera kaže, da odločitev o zavrnitvi nadzora verjetno ni sprejemal le šef Sove Rajko Kozmelj sam, sprejeta je bila višje, sicer premier ne bi suvereno pojasnjeval, kako se bodo postopki nadaljevali.

Nenavadno je tudi, ker premier očita spolitiziranost parlamentarni komisiji za nadzor obveščevalcev, ki je pluralno sestavljena, ker je tak pač parlament. To ni napaka, obratno, značilnost ureditve je, da so v komisiji poslanci iz večine strank in da ima v njej opozicija večino in predsednika, da bi lahko nadzorovala obveščevalne službe, kjer so mogoče resne zlorabe oblasti. Šefi vlad morajo to sprejeti.

To je zapisal Šarec:

“Danes je gospod Tonin predsednik KNOVS-a in je ponovno začutil priložnost, da se v boju z menoj politično profilira. Tudi prav, vendar bo s slabimi in stokrat pogretimi in odmrznjenimi sestavinami težko skuhal okusno jed. KNOVS je parlamentarna komisija, ki je namenjena nadzoru obveščevalnih služb, do tukaj vse lepo in prav. Ko pa postane spolitiziran organ v službi nekaterih obrazov opozicije, nastanejo težave. Inšpektorat za javni sektor bo opravil nadzor in ugotavljal pravilnost in zakonitost postopkov. Z ugotovitvami bo seznanjen tudi KNOVS, kot je to v navadi. Navsezadnje je KNOVS sestavljen iz poslank in poslancev, inšpektorat je pa strokovni organ. Namigi, da je inšpektorat vladni organ in zato pristranski, so pa iz trte izviti. Koliko bolj je potem pristranski KNOVS, ki ga vodita gospod Tonin in gospod Mahnič, predstavnika opozicije, eden celo predsednik parlamentarne stranke. Da ne govorim, da je član KNOVS-a tudi gospod Janša, večni predsednik SDS. Stranka NSi želi priti v politično sredino, vendar je to, moje skromno mnenje, z ministriranjem gospodu Janši, težko dosegljivo. Naj na koncu parafraziram gospoda Erjavca. Kaj imam skupnega s pokojnim predsednikom vlade, gospodom Drnovškom? Gospoda Janšo in Podobnika. Žal je gospod Tonin izbral njiju in ne mene. Tudi jaz sem ljubitelj starodobnikov, a zgolj na področju avtomobilizma in kmetijske tehnike.”

Celoten daljši odziv Šarca, ki je v veliki meri posvečen odnosov s šefom NSi Matejem Toninom v preteklosti, lahko preberete tukaj:

O dilemi, ali prav, da parlamentarna komisija preveri zaposlitev premierove znanke na Sovi, Nataša po še neuradnih podatkih ni izpolnjevala vseh pogojev, lahko še vedno odgovorite v anketi:

Je prav, da komisija za nadzor obveščevalnih služb preverja, kako je bila v Sovi zaposlena N.H.?

Loading ... Loading ...
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu