Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Polom dveh premierov in zlomljen prst Tomićeve

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th februar 2020, 10:01 pop

Največji poraženec evropskih volitev po zapravljenem denarju za kampanjo je SMC, ki je zadnja o kampanji poročala. V kampanjo so s 50.043 evri vložili veliko, volil jih ni skoraj nihče. V času volitev je to stranko še vodil nekdanji premier Miro Cerar. Ajpes je poročilo SMC objavil včeraj. Če preračunamo, koliko so vložili za dobljen glas volivca, so se odrezali še krepko slabše kot drugi veliki poraženec SAB nekdanje premierke Alenke Bratušek.

Cerar odstopil, Bratuškova ne

Podatki za vse večje stranke o učinkovitosti kampanj, ki kaže, da so se slabo odrezali SMC, SAB in Levica, so takšni:

Kampanje za EU volitve, vse večje stranke

Nekdanji premier Miro Cerar, v vladi je zunanji minister, je odstopil po tretjem poraznem rezultatu na volitvah zapored. Vodenje SMC je prevzel minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Ni pa se za odstop odločila premierka pred Cerarjem Alenka Bratušek, katere stranka se na volitvah ni odrezala bolje. V celoti gledano je bila krepko slabša. A to je po svoje logično. Težko si je predstavljati, da bi imeli Stranko Alenke Bratušek brez ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek.

Zlomljen prst Violete Tomić

Učinkovitejšo kampanjo od vladnih strank SMC in SAB, ki sta ju vodila nekdanja premiera, je imela celo nova stranka Dom Bernarda Brščiča. Povsem na drugi strani sta po učinkovitosti največji vladni stranki LMŠ Marjana Šarca in SD Dejana Židana, ki sta bila na evropskih volitvah najbolj učinkoviti. Z relativno varčno kampanjo sta prepričal veliko volivcev. K temu je najbrž prispevalo, ker jima je, kljub precej slabemu rezultatu na lanskih volitvah poslancev, uspelo prevzeti oblast in prvo leto so volivci nad oblastniki praviloma zelo navdušeni. Vpliv na največje medije pa tudi ni nepomembna stvar.

Na posnetku sta predsednik na EU volitvah najbolj in najmanj učinkovite stranke:

Nekdanji predsednik SMC Miro Cerar in predsednik SD Dejan Židan.

Prevzem oblasti se je manj splačal vsem ostalim, tudi koalicijski partnerici v opoziciji Levici Luke Meseca, ki se je odrezala skoraj tako slabo kot Brščičev Dom.

Za Levico je to neobičajno. Na volitvah pred tem je z nizkimi investicijami v kampanje dosegala dobre rezultate. Po evropskih volitvah nosilke EU liste Violete Tomić nekaj časa ni bilo v državni zbor, zdaj spet redno prihaja.

Iz desne strani parlamenta je bilo slišati, da jo je poraz nekoliko zlomil. V poslanski skupini stranke pa sem izvedel, da je imela nekaj dopusta, nekaj mednarodnih obveznosti, nesrečno pa si je zlomila tudi prst na roki.

Ko bo poročila in poslovanje stranke preverilo računsko sodišče bodo stranke dobile delna povračila stroškov. SDS+SLS, SD, LMŠ in NSi po 33 centov za vsak glas. Druge stranke, ki jih je volilo več kot dva odstotka pa 17 centov za vsak glas volivca. Preračunano bodo vsote takšne:

Celotno poročilo o kampanji SMC lahko preberete na povezavi:

Poročilo o EU kampanji SMC
Poročilo o EU kampanji SMC

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu