Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Težki časi za državno RTV: Vlada noče dati denarja, zahteva varčevanje

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th januar 2023, 10:13 dop

Naša nova predsednica Nataša Pirc Musar danes žreba, kako dolgi bodo mandati posameznih članov novega sveta RTVS. To obvezo ji je uzakonila koalicija Roberta Goloba s hitro spremembo zakona, katere cilj je, da bi stranke Gibanje svoboda, SD in Levica čim hitreje postavila svoje ljudi na vse glavne direktorske in uredniške položaje na javnem radiu in televiziji, ki jih še ne zasedajo. V Sloveniji že dolgo poteka brutalen spopad za političen nadzor nad mediji. S povsem drugačnimi dilemami pa se soočajo v Avstriji, kjer je generalni direktor ÖRF Roland Weißmann zahteval od vlade, da mu zagotovi dodatnih 325 milijonov evrov do leta 2026. Iz vlade pa so mu na “ultimat” odgovoril, da naj varčuje, zategne pas. V avstrijskih medijih opozarjajo celo, da bi v ÖRF morali razmisliti o modernizaciji svojega dragega televizijskega in radijskega servisa, ker zasebni mediji brez plačila in z manj stroški ponujajo enake ali celo bolj atraktivne vsebine.

Naša ministrica za kulturo Asta Vrečko še nima težav z zahtevami novih direktorjev, po več denarja iz RTVS, ker jih še niso nastavili Foto: DZ/Matija Sušnik

V pogovoru za avstrijski Kronen Zaitung je avstrijska ministrica Susanne Raab danes zavrnila Weißmannovo zahtevo po več denarja z opozorilom, da je zamisel nenavadna v časih “kot so zdaj, ko morajo vsi, ki financirajo ORF, varčevati.” Ideji, da bi dali več denarja za ŐRF, nasprotuje tudi velika večina Avstrijcev. To je pokazala raziskava časopisa Der Standard, kjer je zategovanje pasu podprlo kar 76 odstotkov vprašanih, podobno je nenaklonjenost ljudstva dodatnemu državnemu financiranju pokazala anketa časopisa Kronen Zeitung. Financiranje javnega RTV so v Avstriji v zadnjem desetletju povišali za petino, pogovori vlade z generalnim direktorjem Weißmannom, ki je mandat dobil pred letom in pol, kako rešiti finančno luknjo, pa se bodo ta mesec nadaljevali. Weißmann je bil za generalnega direktorja izvoljen s podporo vladne ljudske stranke, a se je, je slišati v Avstriji, zakalkuliral z idejo, da bo “od svojih” dobil tudi dodaten denar.

V Sloveniji zvišanj financiranja zadnje desetletje ni bilo, na velike varčevalne ukrepe pa ni mogoče računati, ker tu oblast predvsem na hitro menjuje celoten vrh RTVS in ukinja nadzor finančnega poslovanja: nadzornega sveta po novem sploh več ne bo. Direktorji, ki jih oblasti že na začetkih njihovih mandatov predčasno odstavlja, pa zanesljivo ne bodo izpeljali resnih projektov varčevanja in modernizacij, novi šefi, ki šele bodo politično nastavljeni, pa bodo najprej morali ugotoviti, kje imajo pisarne in kdo so tajnice.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu