Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarec in Bertoncelj s proračuni in “reformo” pokojnin, SDS z nižanjem dohodnine

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th oktober 2019, 09:44 pop

V uri bosta premier Marjan Šarec in finančni minister Andrej Bertoncelj s predstavitvijo proračunskega memoranduma v državnem zboru danes sprožila postopek potrjevanja proračunov države za prihodnji dve leti. Poslanci pa bodo na zahtevo koalicijskih strank razpravljali tudi o predlogu spremembe pokojninske ureditve, ki jo je predlagala SDS. Mudi se koaliciji s tem, ker predlog SDS ustavlja proceduro za spremembo, ki jo je medtem že predlagala vlada. Poslanci bodo govorili tudi o dohodninskih ugodnostih, ki jih je ponovno predlagala SDS, kjer so razlogi, da se koaliciji mudi, podobni. Predlogi SDS, ker je v opoziciji nimajo možnosti za uspeh, in bodo danes zavrnjeni.

Bolj verjetno je, da bodo pozneje uzakonjeni vladni predlogi. Pri pokojninah vlada predlaga, da bi šele do leta 2025 odpravili diskriminacijo moških pri določanju višine pokojnin ob upokojitvi in o višanju odmernih odstotkov že prej za ženske. Spremembe pokojninske ureditve, če bodo uzakonjene, bodo imele resne dolgoročne posledice, opozarja fiskalni svet. Iz vlade so jih zaradi teh opozoril predstavili s to grafiko:

Več o zadregah sprememb pokojninske ureditve lahko preberete v povezanem članku tukaj.

Bo malo ali krepko nižja rast

Proračunske načrte, procedura se začenja danes je vladi nekoliko pokvaril urad za makroekonomske analize (UMAR), ki je septembra znižal napoved gospodarske rasti za letos, leto 2020 in 2021. Za prihodnje leto vlada zaradi tega za sto milijonov niža najprej načrtovano porabo. Predlagali so celo poseben zakon, da bi omejili višanje plač v javnem sektorju in usklajevanja pokojnin v prihodnjem letu.

Kljub tem varčevanjem pa načrtovanje državnih financ zaradi visoke lanske rasti in ker smo še v času rasti, ne bo zelo težko. Denarja bo, kot kažejo predlagani proračuni, več kot letos, ko bodo prihodki in poraba prvič presegli deset milijard:

Umar je, ker so razmere v mednarodnem okolju turbulentne, pripravil tudi alternativni scenarij, po katerem bi bila rast prihodnje leto krepko nižja. V tistem primeru oblast čaka obsežen rebalans navzdol. Predlagana poraba po ministrstvih v primerjavi s preteklostjo je takšna (s klikom lahko povečate preglednico):

Proračuni po ministrstvih v številkah

Podobno dolge kot o pokojninski “reformi” so poslanci napovedali razprave o popravku dohodninske zakonodaje, ki jo je ponovno predlagala SDS za razbremenitev državljanov.

Dohodnina in Bratuškova

Namesto dviga minimalne plače SDS zagovarja znižanje vseh dohodninskih stopenj, zvišanje splošne dohodninske olajšave, višanje mej med razredi in usklajevanje olajšav z inflacijo.

Izredna seja DZ se bo začela z obvestilom, da je premier Marjan Šarec za vodenje ministrstva brez listnice za kohezijo po odstopu Iztoka Puriča (SAB) začasno pooblastil ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek (SAB). Več o tej menjavi lahko preberete v posebnem članku:

Na posnetku so finančni minister Andrej Bertoncelj in različni scenariji rasti BDP Umarja:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu