Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Moškim nepošteno nizke pokojnine, velikanske stroške v prihodnost

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:03 dop

Ko se še niti ni posulo črnilo na predlogu vlade državnemu zboru, da bi popravili pokojninsko ureditev in postopoma, a šele do leta 2025, odpravili diskriminacijo moških pri določanju višine pokojnin pri upokojevanju v primerjavi z ženskami, so vladni poslanci že zahteval izredno sejo državnega zbora o tem. Sicer o predlogu SDS, ki je bil vložen prej. Da se ga znebijo. Zahtevo, da bi opravili splošno (prvo) razpravo o predlogu popravka pokojnin za invalide, ki jo običajno v državnem zboru preskočijo, so podpisali vsi poslanci LMŠ (13), SD (10), SMC (10), SAB (5) in DeSUS (5). Predsednik zbora Dejan Židan (SD) bo lahko le še določil datum.

Za ženske takoj več, za moške nekoč enakost

Ko bodo predlog SDS odpravili, bo koalicija lahko začela razpravo o “svojem predlogu”. Po javni razpravi o reformi določanja višine pokojnin, ki jo je ministrstvo za delo izpeljalo avgusta, kar je slab čas za to, vlada zdaj predlaga za finance države kratkoročno ugodno rešitev, da bi diskriminacijo moških pri določanju višine pokojnine ob upokojitvi, odmerni odstotki so krepko nižji kot za ženske, odpravljali vse do leta 2025. Šele takrat bi bili moški izenačeni z ugodnejšim načinom odmer, ki že veljajo za ženske. Vlada kot razlog, zakaj bi tako dolgo vztrajali pri razlikovanju pri določanju višine pokojnin zaradi spola, navaja pomanjkanje denarja.

Bi pa hkrati vlada takoj povišali odmero pokojnin ob upokojitvah ženskam, ki so že privilegirane, še za otroke. Ženske se zaradi otroke že zdaj lahko tudi prej upokojijo. Kratkoročne finančne posledice za vlado bi bile majhne, bolj dolgoročne za naslednje vlade pa resne. Na to je zadnje mesece večkrat opozoril fiskalni svet. Prihodnje leto bi dodatek ženskam pri odmeri pokojnin za otroke stal 741.246 evrov, leta 2021 pa še 1.520.124 evrov. V prihodnosti pa bi se še poviševal, so mi iz vlade pojasnili že pred časom

Bolj dolgoročne posledica izenačevanja odmer za moške z ženskimi in višanja odmer ženskam, pa so mi iz ministrstva julija prikazali – s klikom lahko grafiko povečate – s to katastrofično sliko :

Hkrati z višanjem pokojnin, račun za to bi v glavnem plačali v prihodnosti, se je koalicija s pogodbo zavezala, da bodo v prihodnje upokojenci, ki se zaposlijo, ob plači dobili polno pokojnino. Že deset mesecev bi ta novost po koalicijski pogodbi morala veljati. A so se zamisli medtem v koaliciji odrekli, ker so bili proti sindikati.

Hkratna pokojnina in plača

Vlada zdaj predlaga zvišanje delne pokojnine za tiste, ki bi ob upokojitvi radi še delali. Iz sedanjih 20 na 40 odstotkov pokojnine. To vlada predlaga, kot so zapisali, tako:

“Vsem zavarovancem, ki bodo izpolnjevali pogoje za starostno upokojitev in bodo ostali v obveznem zavarovanju za polni delovni oziroma zavarovalni čas, bo omogočeno prejemanje višjega dela pokojnine, ki se jim bo izplačeval poleg dohodkov, ki jih bo posameznik pridobil ob aktivnosti, za prva tri leta po uveljavitvi izplačila, vendar do tega izplačila ne bodo več upravičeni zavarovanci, ki izpolnjujejo pogoje za predčasno pokojnino. Enako bo omogočeno prejemanje višjega dela pokojnine tudi že upokojenim osebam, ki bodo znova vstopile v obvezno zavarovanje ali se reaktivirale za polni delovni oziroma zavarovalni čas. ”

Koalicija zahteva, da bi na isti izredni seji, ko bodo v prvem branju govorili o spremembah pokojninske zakonodaje, v prvem branju razpravljali še o spremembah zakona o prevozih v cestnem prometu in dopolnilih dohodninske zakonodaje. V vseh treh primerih bo to šele začetek procedure. Pa tudi že konec pri pokojninskem in dohodninske zakonu, ker je predlog opozicijski.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu