Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Sova zanika v medijih “objavljene neresnice”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 06:50 pop

Sova je na svoji prenovljeni spletni strani, na novem skupnem vladnem portalu, kamor so preselili vse vladne institucije, objavila obsežen demanti poročanja “nekaterih medijev”. Zdi se, da pišejo predvsem Bojanu Požarju, in o zgodbi o prezaposlitvi “Lepe N.H.” iz občine Škofljica v Sovo.

Glavno sporočilo obsežnega demantija je, tako se zdi, da so N.H. zaposlili, ker se je prijavila na razpis in izpolnjevala pogoje in da ji tega niso urejali premier Marjan Šarec, sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec, ki je v preteklosti vodil Sovo ali šef Sove Rajko Kozmelj. Da sse ni zgodilo kar slučajno je zatrdil Požar.

Zaposlovanje, kot sem poročal včeraj, na zahtevo SDS preverja komisija za nadzor obveščevalnih služb, ki jo vodi Matej Tonin (NSi). Posebna skupina te komisije je dogajanje včeraj preverjala na Sovi sami in tam ugotovila, da je bila N.H. res zaposlena.

S tem se je postopek ugotavljanja komisije, kaj se je dogajalo in ali je prišlo do zlorab, šele začel.

Po prenovi spletnih strani vlade je podatke o vladnih institucijah nekoliko težje najti kot prej celo novinarjem, ki smo profesionalci za iskanje. Mogoče je, da gre le za začetne nespretnosti. Že najosnovnejše stvari, denimo, kdo so predstavniki za stike z javnostjo, pogosto niso objavljene ali pa jih je težko izbrskati.

Da so težave, kažejo tudi spletni iskalniki, kjer ni več spletnih strani posameznih vladnih institucij, ker je vse združeno in ne obstajajo.

Prošnjo za informacije sem Sovi, ker iz tistega, kar objavljajo na spletu, ni jasno, kdo je njihov predstavnik za javnost, ta teden poslal na splošno objavljen elektronski naslov. Takšna je bila prošnja:

Prošnja na katero iz Sove niso odgovorili

Odgovorili doslej niso. So pa na svojem naslovu zdaj objavili obsežna pojasnila in med drugim zapisali:

“Od 28. 9. 2018, torej v mandatu direktorja mag. Rajka Kozmelja, je agencija sklenila pogodbe o zaposlitvi z dvanajst osebami, od katerih jih je bilo šest izbranih v postopkih, ki so se začeli pred 28. 9. 2018. V tem obdobju je agencijo večinoma zaradi upokojevanja zapustilo petnajst uslužbencev. Agencija si prizadeva, da bi se bolj odprla javnosti in se tudi na področju usposabljanja povezovala z drugimi državnimi organi, načrtno gradila sistem izmenjave specializiranih znanj med državnimi organi ter tako stalno izboljševala kadrovsko oziroma strokovno strukturo agencije.”

Zakaj objavljajo obsežno zanikanjo v medijih “objavljenih neresnic” so pojasnili tako:

“V preteklih dneh so bile v nekaterih medijih objavljene povsem neutemeljene in neresnične navedbe, domneve in namigovanja v zvezi z domnevno nezakonitimi primeri zaposlovanja v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji. Navedbe so žaljive, očitno zlonamerne ter škodijo ne samo delovanju agencije ampak tudi širše slovenski družbi, zato agencija v zvezi s tem objavlja pojasnila.”

Celotno pisanje Sove si lahko preberete tukaj:

Sova zanika "objavljene neresnice"
Sova zanika objalvjene neresnice

Kaj menite o odločitvi Komisije za nadzor obveščevalcev, ki je zaposlitev N.H. začela preverjati, lahko odgovorite v anketi:

Je prav, da komisija za nadzor obveščevalnih služb preverja, kako je bila v Sovi zaposlena N.H.?

Loading ... Loading ...
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu