Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kampanja SAB: Bratuškova propadla bolj varčno kot Trilar

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th april 2019, 08:35 dop

Od vladnih strank je prva o stroških lanskih lokalnih volilnih kampanj poročala SAB Alenke Bratušek. Lokalne volitve so bile za to stranko huda katastrofa. V 212 občinah je ponudila tri županske kandidate, v njihove kampanje je investirala 1.892 evrov, vsi trije pa so v občinah, kjer so nastopili, dosegli najslabše rezultate. Dodatno je stranki SAB kampanjo v občini Kranj plačal nekdanji župan Boštjan Trilar, ki je o tem, brez posebnega omenjanja SAB, poročal že pred časom. S Trilarjem je SAB nastopila v koaliciji. Za župansko kampanjo zdaj ministra brez listnice Iztoka Puriča je Trilar v Kranju plačal 11.224 evrov.

Purič ni propadel tako hudo

Purič je kot koalicijski kandidat tudi propadel, a se je odrezal boljše od preostalih samostojnih kandidatov SAB. Bil je tretji med osmimi županskim kandidati v Kranju. Pregled stroškov kampanj in dosežkov kandidatov SAB je takšen:

Posebej boleč za SAB je najbrž razplet v občini Komen, kjer je bil na prejšnjih volitvah za župana izvoljen Marko Bandelli. Tokrat sta Deana Zalesjaka volila vsega 202 volivca. Povrhu je Bandelli, ker je poskušal vplivati na dogajanje v “svoji” občini, zaradi tega izgubil ministrsko funkcijo v vladi. Komen ima 3.077 volivcev. Na prejšnjih lokalnih volitvah je bil Bandelli po prvem krogu s 516 glasovi na drugem mestu, potem pa je z 908 v drugem krogu prehitel Danijela Božiča. Po novem je župan Komna Erik Modic, ki ga je Bandelli poskušal ustaviti. V prvem krogu je Modic slavil z glasovi 1.200 volivcev. Po nizkih stroških kampanje preračunanih na volivca med županskimi kandidati SAB izstopa Dejan Arh. Volivec ga je stal 1,8 evra. Vse ostale čez tri evre. Podobno uspešne županske kampanje je prijavila SNS, ki je, denimo, v kampanjo poslanca Janija Ivanuše v Ormožu investirala 69 evrov, s 206 volivci pa je Ivanuša dosegel sedmo mesto. Med sedmimi kandidati. SNS je ponudila ducat kandidatov, izvoljen pa – kot pri SAB – ni bil nobeden. Na posnetku je predsednica SAB Alenka Bratušek:

Alenka Bratušek Foto: DZ/Borut Peršolja

Slabo tudi po občinskih svetih

Podobno nesorazmerje kot pri županih je po vložkih v kampanjo tudi pri kampanjah za občinske sveta. Trilar je v koaliciji s SAB za kampanjo skupne liste za občinski svet v Kranju investiral več kot SAB sama za kampanje list za mestne svete Ljubljane in Maribora v seštevku. Čeprav sta omenjeni mesti krepko večji. V Kranju, kjer je za poslanko kandidirala tudi Bratuškova, a ni bil izvoljena, je bila koalicija Trilar-Bratušek krepko uspešnejša kot drugod. V majhnem “Bandellijevem” Komnu pa so se odrezali nadpovprečno:


SAB Alenke Bratušek je v vseh občinah s proporcionalnim sistemom volilo le 0,77 odstotka volivcev, dobila pa je sedem občinskih svetnikov. Delež jim je znižalo, ker niti niso nastopili v vseh občinah. Da se je koalicija s Trilarjem, ki je imel denar, splačala, pa kaže, ker so v Kranju (dodatno) skupaj dobili še štiri svetnike, delež pa je bil visoko nadpovprečen. Kot sem že poročal Trilar v poročilih za župansko in svetniško kampanjo v Kranju trdi, da od nikogar ni dobil večjega finančnega prispevka. A zelo verjetno je, da je kampanjo SAB sofinancirala. Zaradi napake v zakonih iz poročil po volitvah takšna sofinanciranja niso razvidno. Z reformo v času, ko je Alenka Bratušek še vladala, so prepovedali vse prispevke pravnih oseb za kampanje strank in stranke same in s tem pomotoma povsem prepovedali tudi, da bi stranke smele skupaj financirati morebitne koalicijske kampanje. Potem so pa v naglici pred prejšnjimi evropskimi volitvami, da bi lahko SLS sofinancirala skupno kampanjo z NSi, to popravili tako, da sme stranka stranki denar za svoj del kampanje nakazati na redni in ne na posebni volilni račun. Po volitvah se poroča le o poslovanju na posebnih volilnih računih. Kar se dogaja na rednih, ostane prikrito.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu