Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

SDS: Je Sova za nacionalno varnost Šarcu res zaposlila “lepo N.H.”?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd december 2022, 03:25 pop

Preverjanje, ali sta premier Marjan Šarec in njegov državni sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec letos poleti uredila delo na Sovi nekdanji uradnici na občini Kamnik, tam znani kot “lepa N. H.”, že na današnji seji (torek) komisije za nadzor obveščevalnih služb, ki jo vodi Matej Tonin (NSi), zahteva poslanska skupine SDS.

Prezaposlitev na zahtevo soproge?

Razširitev dnevnega reda so Toninu iz SDS Janeza Janše predlagali zaradi zgodbe, ki jo je objavil Bojan Požar, da je bila N. H. najprej prezaposlena iz občine Kamnik v občino Škofljico zaradi ultimata premierove soproge Barbara Iskra Šarec. Z zaposlitvijo bi naj Šarcu župan Škofljice Ivan Jordan naredil uslugo. Letos poleti pa je izginila od tam, ker so jo zaposlili na Sovi, trdi Požar.

Na internetu veliko o N.H. ni mogoče najti, se pa pojavi kot avtorica člankov o dogodkih na Škofljici. V povezavi s Kamnikom je ni najti. Požar piše, da bi naj Sova počistila spletne objave o svoji novi uslužbenki.

Toninova komisija bo za zaprtimi vrati govorila o več precej eksplozivnih temah. O poročilu o nenavadnem odstavljanju poveljnika sil slovenske vojske Mihe Škerbinca, za preverjanje Škerbinca je obrambni minister Karl Erjavec uporabil kar vojaško obveščevalno službo in o ocenah dela obveščevalnih služb v arbitraži, ko je tisk na Hrvaškem objavil pogovor našega arbitra Jerneja Sekolca in predstavnice zunanjega ministrstva Simone Drenik. Zunanje ministrstvo je takrat vodil Erjavec.

Odnosi med kabinetom Marjana Šarca in Požarjem so zadnje dni precej konfliktni, kar je Požar objavil informacijo, da je direktorica Črnčecevega zasebnega podjetja Zvonka Truden tudi direktorica zastopstva Westinghausa v Sloveniji. Iz Telekoma so mu takoj po objavi te zgodbe sporočili, da zaradi “optimizacije stroškov” zmanjšujejo obseg oglaševanja na oddaji Faktor za 75 odstotkov. To je Požar povedal v intervjuju za Portal plus.

V velikih medijih pa so skoraj hkrati razpisali o zgodbi Vladimirja Voduška o pogodbah, ki jih ima Požar za oglaševanje z državnimi podjetji, tudi s Telekomom, ki bi naj bile preveč velikodušne. Podatki, ki so poslovna skrivnost, v medije iz državnih podjetij nikoli ne pricurljajo slučajno.

Tveganje za nacionalno varnost?

V zahtevi za širitev dnevnega reda komisije za nadzor obveščevalcev iz SDS povzemajo Požarjevo zgodbo, da naj bi predsednik vlade Šarec in njegov državni sekretar za nacionalno varnost Črnčec zlorabila svoj položaj in politični vpliv za ureditev službe N. H., uradnici občine Kamnik in Škofljica mimo pogojev in razpisov za delovna mesta v Sovi.

Zaposlitev bi naj Šarec uredil prek Črnčeca in direktorja Sove Rajka Kozmelja, povzročila pa naj bi nekaj slabe volje v obveščevalni službi, saj dosedanja občinska uradnica nima nobenih izkušenj za delo, ki so ji ga mimo vrste dodelili na obveščevalni agenciji, in ker bi naj Šarec javno pridiga eno, dela pa drugo.

Iz SDS so zapisali: “Zaradi vseh informacij in navedb, ki jih je objavil omenjeni spletni Portal v zvezi z zaposlitvijo N.H., se vzpostavlja sum o grobi zlorabi oblasti v zasebne namene ter povzročanje škode instituciji, zadolženi za nacionalno varnost. V poslanski skupini SDS smo zato mnenja, da je treba na jutrišnji seji KNOVS obravnavati morebitne zlorabe oblastnih funkcij in da se mora KNOVS na podlagi razprave nato tudi odločiti za nadaljnje korake.”

Celoten predlog SDS si lahko preberete v priponki:

Predlog SDS za razširitev seje KNOVS s primerom zaposlitve uslužbenke N. H.

Iz Sove so se za tiskovno agencijo (STA) na trditve, da je predsednik vlade Marjan Šarec izvajal pritiske z namenom zaposlitve v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) sporočili, da gre za neresnične in neutemeljene dezinformacije, ki jih v celoti zavračajo in razumejo kot zlonamerno širjenje neresnic.

Ali so N.H. zaposlili, pa iz teh pojasnil ni čisto jasno, ker podatkov o tem, kdo je zaposlen v Sovi ali ni, Sova ne razkriva.

Kaj menite o odločitvi Komisije za nadzor obveščevalcev, ki je zaposlitev N.H. začela preverjati, lahko odgovorite v anketi:

Je prav, da komisija za nadzor obveščevalnih služb preverja, kako je bila v Sovi zaposlena N.H.?

Loading ... Loading ...
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu