Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Policisti Šiškovi vardi zaplenili igračke, lobirajo za spremembo zakona

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th november 2019, 12:55 pop

Vardistom Andreja Šiška so policisti s pravim orožjem, pridrvelo je kar pet vozil, zaplenili puške in pištole igračke na zemljišču lovskega doma. “Tabor se nadaljuje,” je povedal Šiško in opozoril, da je srečanje organizirano povsem legalno, to ni prvi tabor, doslej pa policija ni ravnala na tak nenavaden način.

Zdi se, da so policijske sile po državi začele z ostrejšimi akcijami lobirati za spremembo zakonodaje, ki bi jo po sklepu sveta za nacionalno varnost, ki ga vodi premier Marjan Šarec, morala pripraviti notranje in pravosodno ministrstvo.

Na to kaže sporočilo, ki smo ga mediji dobili danes popoldan iz Novega mesta, ki se začne tako:

“Policisti novomeške policijske uprave so na območju Planinskega polja, neposredno ob državni meji, opazili skupino oboroženih oseb, oblečenih v maskirna oblačila. Orožje, oziroma predmete podobne orožju, so sedmim osebam zasegli in jih poslali v analizo, kjer bo opravljena kategorizacija orožja. Z vsemi osebami so opravili identifikacijske postopke in razgovore. V neposredni bližini so našli še en odvržen kos orožja, ki so ga prav tako poslali v analizo. V primeru ugotovljenih kršitev bodo zoper kršitelje uvedli prekrškovni postopek.”

Enemu vardistu so policisti izdali plačilni nalog zaradi lažne naznanitve prekrška, o ugotovitvah pa so seznanjali pristojno državno tožilko, ki pa v ravnanju vaških “stražarjev” ni prepoznala elementov kaznivega dejanja.

Policija bo zaradi tega na tožilstvo poslala le poročilo, ki ga mora narediti “če na podlagi zbranih obvestil in dokazov ugotovi, da ni podlage za kazensko ovadbo.”

Ko sem dogajanje preveril pri Andreju Šišku, mi je povedal, da imajo svoj šesti tabor. Vsa srečanja so enako organizirana. Šiško je opozoril, da so imeli tabor tudi že povsem na meji in da jih je v Halozah že obiskala policija, a takrat je bilo normalno, vprašali so jih, kaj imajo pri sebi. Ko so preverili, so policisti odšli. Tokrat je bilo pa povsem drugače. Na zasebno zemljišče lovskega društva je pridrvelo kar pet vozil policije, že prej so jih več ur opazovali z dronom. Policisti so bili oboroženi s pravim orožjem in so jim zaplenili sedem igračk, ki so videti kot puške in nekaj pištol, ki so tudi le igračke, je dogajanje povzel Šiško.

“Vprašal sem jih, zakaj nam to jemljejo. Odgovoril so mi, da morajo analizirati,” je povedal Šiško in ocenil, da tratijo javni denar, če pa je na prvi pogled jasno, da gre za igračke.

Šiško je še ocenil, da so policisti ravnali po navodilih, ni pa čisto jasno ali so bila navodila iz Ljubljane ali Novega mesta. Obisk policije je trajal okoli dve uri.

Tabor Šiškove varde na področju lovskega doma na Planini v Podbočju se nadaljuje, je povedal Šiško.

Šiško je povedal, da policijsko posredovanje spremljala ekipa POP TV. Javna TV, ki je napovedovala prispevek o njih za Tednik, pa je snemanje odpovedala, je opozoril in ocenil, da je bil v ozadju najbrž pritisk, da ne smejo.

Iz novomeške policijske uprave so o dogodku sporočili še, da podpirajo spremembe zakonodaje, ki prinašajo večjo učinkovitost policije pri preiskovanju in preprečevanju tovrstnih odklonskih pojavov, ki pomenijo varnostno tveganje in ovirajo policijo pri njenem delu ter ob tem pri ljudeh povzročajo prestrašenost in zgražanje.

Da bodo predlagali spremembe, so iz vlade napovedali po seji premeirovega sveta za nacionalno varnost, a doslej nobene spremembe še niso predlagali: v postopku parlamentu ni ničesar. Zato ni čisto jasno, kaj podpira policija. Zdi se, da bolj pozivajo vlado, kaj naj predlaga državnemu zboru.

Čeprav vlada ni še ničesar predlagala, pa so iz policije v Novem mestu zapisali še:

“Predlagane spremembe zakonodaje s področja prekrškov in kaznivih dejanj se zato nanašajo na posamezne izvršitvene oblike v okviru izdajanja za vojaške in uradne osebe. Poudarjamo še, da je Policija edina sila, ki ji ustava in zakoni dovoljuje nadzor državne meje, poleg slovenske vojske.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu