Site icon Spletni časopis

Javno mnenje: Na javni RTV slabi v matematiki

O rezultatih raziskave javnega mnenja, ki jo je včeraj po Mediani objavila POPTV, danes poroča tudi MMC. To je spletni portal javne televizije.

Že v naslovu pa dokazujejo, da imajo težave z matematiko. Zapisali so namreč, da je med 15 odstotki za SDS in 16,6 odstotki za LMŠ le odstotek in pol razlike.

Razlika je v odstotkih seveda dobrih deset in ne odstotek in pol. To je kar precejšnja napaka.

To je sicer običajna šlamparija novinarjev, ki na hitro pišejo. Ko sem bil mlajši, se mi je že zgodilo. Vtisne se v spomin, ko te urednik opozori. Da pa to resen medij zagreši v naslovu, pa kaže, da bi kak hitri tečaj odstotnih računov potrebovali tudi šefi, uredniki torej.

Tako so zagrešili napako v naslovu:

V spletnem časopisu rezultate različnih raziskave primerjam medsebojno in z volitvami in zato opravim preračune, ki pokažejo, kakšen je rezultat, če upoštevamo le opredeljene volivce. Tam se dodatno pokaže, da so odstotki zapletena stvar. Brez strankarsko neopredeljenih dobi SDS 23,0 odstotka, LMŠ pa 25,4. Po preračunih MMC je razlika že 2,4 odstotka. Dejansko pa, seveda, v obeh primerih enakih dobrih deset odstotkov.

Primerjava ob izpuščenih neopredeljenih je takšna:

Več o primerjavah rezultatov raziskav in volitev lahko preberete v članku, kjer to analiziram: Po poptv lmš rahlo pred sds kar manjša-možnost-padca vlade in predčasnih volitev

s

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version