Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Katastrofa za SMC in DeSUS po raziskavah Nove24 in TVSLO

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 13th maj 2018, 08:59 dop

TV Slovenija in Nova24TV sta včeraj objavili rezultate raziskav javnega mnenja, ko se je čas uradne volilne kampanje ravno dobro začel. Obe kažeta, da lahko v primerjavi s prejšnjimi volitvami prava katastrofa doleti največji vladni stranki SMC Mira Cerarja in Desus Karla Erjavca. Cerarju odstopanje vlade, ko je sodišče odločilo, da bo zaradi goljufanja vlade v nedeljo ponovljen referendum, ni veliko pomagalo. Pobudnik referenduma in sporov pred vrhovnim in ustavnim sodiščem Vili Kovačič kandidira na listi novinarja Bojana Požarja. Glasove bo zbiral v istem okraju kot Karl Erjavec. Za Erjavca se zdi malo verjetno, da bi ga lahko dvignili nenadno predvolilno povezovanje z Zoranom Jankovićem, ki sploh ne kandidira.  Za druge večje stranke raziskavi kažeta, da se v primerjavi z volitvami pred štirimi leti krepijo. Najbolj najmanjša vladna stranka SD Dejana Židana, raste pa tudi največja opozicijska stranka SDS Janeza Janše.

Na vrhu povsod Janša, večje razlike po Mediani

Najbolj popularna stranka v državi je po obeh raziskavah SDS Janeza Janše, sledi LMŠ Marjana Šarca, na tretjem mestu je SD Dejana Židana. Da Židan in Šarec kar krepko zaostajata za Janšo kaže raziskava javne televizije, ki jo v zadnjem mesecu pred volitvami dela Mediana in ne več Ninamedia kot jih je prej. Po Parsifalu SC, ki tradicionalno meri za Novo24TV, razlike med tremi strankami na vrhu niso bile in niso tako velike. Spopad bo še napet, nakazujejo rezultati te raziskave. Raziskavam ni dobro preveč verjeti. Praviloma zgrešijo celo, ko rezultat napovedujejo v tednu pred volitvami in pogosto je slišati, da so bolj oblika ustvarjanja kot merjenja javnega mnenja.  Iz rezultatov obeh raziskav sem, da ju lahko primerjamo medsebojno (in z volitvami), izločil strankarsko neopredeljene odgovore, torej ne vem, ne bom voli, ne grem na volitve. Te deleže sem sorazmerno zbranim odstotkom strank prerazporedil. Za največje stranke je rezultat v primerjavi z volitvami leta 2014 tak:

Med opozicijskimi strankami obe raziskavi kažeta vzpon v primerjavi z volitvami za SD, SDS in ZL Luke Meseca. Manj pa je to jasno pri NSi Mateja Tonina, ki pa je po obeh raziskavah nad pragom. Prvič po dolgem času je – po raziskavi Mediane – nad pragom za vstop v državni zbor po kakšni meritvi Stranka Alenke Bratušek. Ta stranka je na prejšnjih volitvah dobila zastopnike v državnem zboru, a jim je zaradi prestopov več poslancev poslanska skupina sredi mandata razpadla. V zadnjem tednu je na mojo zahtevo državna volilna komisija razkrila prikrivano pomembno podrobnost, da so tokrat kandidaturo svojih poslancev vložili s pomočjo podpisa poslanke SMC. Sami združujejo le dva poslanca.  Nujni so trije. Ta podpis je najbrž predvsem škodil SMC, ker kaže notranjo neslogo, ko poslanci stranke kandidirajo drugo. Povrhu stranko, ki jo vodi premierka pred Cerarjem Bratuškova, kar je dodatna nezaupnica Cerarju.

Kako nihajo podpore velikim strankam v zadnjih mesecih kaže primerjava rezultatov raziskav velikih televizij v letošnjem letu. Po rezultatu zadnjih dveh raziskav, ki ju prikazujem, je Janša s SDS spet tam, kjer je bil okoli novega leta. Lani  in na volitvah 2011, 2008 in 2004 je s SDS dosegal še krepko višje deleže.

Podrobnejša primerjava obeh raziskav, ki vključuje tudi najmanjše stranke, kjer pa dogajanje najbrž še ne odseva zavrnitve kandidatur posameznim majhnim strankam, prikazuje zadnja grafika, kjer se med strankami, ki so po obeh raziskavah nad odstotkom, pojavi Lista Novinarja Bojana Požarja in koalicija Združena levica in Sloga, ki so jo črtali kandidate v celjski enoti zaradi preveč ženske liste. Požar tovrstnih težav, čeprav je novinec, ni imel.

 

Izvirne rezultate, ki sem jih preračunaval, si lahko preberete na povezavi:

    

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (13)

Disqus Comments (12)

https-spletnicasopis-eu