Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarec za začasnega ministra za kulturo določil Pikala

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 02/02/2019)

Premier Marjan Šarec (LMŠ) je v državni zbor popoldan poslal obvestilo, da je sprejel odstop ministra za kulturo Dejana Prešička (SD), hkrati pa je poslance premier obvestil tudi, da bo ministrstvo za kulturo po odstopu Prešička začasno vodil minister za izobraževanje Jernej Pikalo (SD). Minister Pikalo bo s tem, a le začasno, opravljal podobno vlogo kot jo je nekoč v vladi Janeza Janše (SDS) “super” minister Žiga Turk. Da je zaradi varčevanja isti minister vodil izobraževanje in kulturo je del kulturnikov takrat precej razjezilo.

Drugače kot pri Bandelliju

Šarec ob Prešičku ravna drugače kot je v primeru ministra brez listnice Marka Bandellija (SAB), ki je moral lani iz Šarčeve vlade odstopiti prvi, a je pozneje še nekaj časa ostal in kot vršilec dolžnosti za evropske zadeve skrbel do decembrske izvolitve naslednika Iztoka Puriča. Purič se je pridružili polovici vseh ministrov, ki so položaje zasedli po propadu na poslanskih volitvah. Ni pa po rezultatu najslabši med temi. Najslabša sta obrambni minister Karl Erjavec (DeSUS) in kmetijska ministrica  Aleksandra Pivec (DeSUS), za katera je bilo v njunih okrajih le okoli šest odstotkov volivcev. Purič jih je zbral slabih sedem odstotkov. S tem je precej zaostal za skoraj desetimi odstotki Bandellija, ki je bil edini od vseh omenjenih izvoljen za poslanca.  Med poražence sodi tudi Pikalo, ki ga je v okraju Ljubljana Šiška 1 volilo deset odstotkov volivcev, s čemer je bil v enoti med kandidati SD četrti. Sedež je dobil le prvi: Marko Koprivc. Pikalo je kot Prešiček med petimi ministri, ki ob ministrskem delu največ en dan v tednu delajo še drugje. Je profesor na FDV. Je pa tudi med ministri, ki jih v parlamentu vladni poslanci “rihtajo” dodatne državne sekretarje. Pikalo bi lahko dobil Petra Vilfanu, ki pa ga je, ker se je v parlamentu zataknilo pri hitrosti spreminjanja ureditve, medtem zaposlil premier Šarec kot svojega že sedmega sekretarja. Na posnetku je začasni minister za kulturo:

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo (SD) Foto: DZ/Borut Peršolja

Po poslovniku državnega zbora mora predsednik vlade v desetih dneh po prenehanju funkcije ministra predlagati novega ministra ali obvestiti državni zbor, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

Šarec je pohitel

Funkcija bo Prešičku prenehala, ko se bodo poslanci na seji parlamenta seznanili, da je odstopil. Z obvestilom, kdo bo začasni minister, je Šarec pohitel. Premierovo obvestilo predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu (SD), da bo Pikalo začasno vodil ministrstvo za kulturo, je takšno:

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu