Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

DZ razrešuje šefa DVK Antona Gašperja Frantarja med predvolilnimi postopki

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 12th marec 2019, 10:41 pop

Prihodnji teden bo mandatno volilna komisija razpravljala o predlogu, da bi državni zbor v začetku marca razrešil predsednika državne volilne komisije (DVK) Antona Gašperja Frantarja. Da bodo dnevni red razširili s to točko, so objavili včeraj. Izvedba vseh postopkov za evropske volitve se bo začela pred tem.

Nejasno, kdo predlaga razrešitev

Ni pa mogoče ugotoviti, kdo je predlagal razrešitev v času, ko je predsednik republike Borut Pahor že razpisal volitve poslancev v evropski parlament in ko bodo od ponedeljka prihodnji teden tudi že tekli postopki izvedbe volitev. To je hudo neroden čas za odstavitev predsednika DVK, ki je jamstvo poštene izvedbe vseh volilnih postopkov. Predlog, da bi sejo mandatno volilne komisije razširili z odstavitvijo Frantarja, ki vodi izvedbo volitev praktično ves čas, kar imamo demokracijo, je takšen:

Dokumenti, iz katerih bi bilo mogoče ugotoviti več o razlogih in za izbiro časa, so prikriti javnosti in medijem. Lahko pa sklepamo, da Frantarja, ki ga je parlament za štiri leta na pomembno funkcijo imenoval novembra 2016, od včeraj odstavljajo, ker je lani dopolnil 70 let in se je kot vrhovni sodnik že upokojil. Državni zbor je brez velikih javnih razprav, ko je Frantarja že ponovno izvolil za šefa DVK do novembra 2020, aprila 2017 uzakonil, da se šefa državne volilne komisije razreši “če je prenehal opravljati sodniško službo”. Uzakonili so še, da zoper to “ni pritožbe”. Ob kandidaturi še za štiri leta me je v svoji pisarni na vrhovnem sodišču Frantar opozoril, da bo po volitvah predsednika republike in volitvah poslancev dopolnil 70 let in po tem ne bo več opravljal službe vrhovnega sodnika, status sodnika pa bo ohranil. Po tem opozorilu so ga poslanci izvolili za šefa državne volilne komisije še za še štiri leta, pozneje pa s spremembo volilnega zakona določili, da bo, ko dopolni 70 let, odstavljen. Dopolnil jih je lani.

Ali sme DZ kar odpraviti ustavne pravice?

Za menjavo na vrhu državne volilne komisije so si v državnem zboru zdaj izbrali precej neroden čas, ko bodo predvolilni postopki za evropske volitve že potekali. Obveljala bo odstavitev, ko odloči državni zbor. Ni mogoče izključiti, da bo Frantar odločitev spodbijal in da bo poskušal doseči tudi razveljavitev zakona o volitvah v državni zbor, ki mu pritožbo prepoveduje, kar se zdi precej očitno neustavno. Ustava v 25. členu določa:

“Vsakomur je zagotovljena pravica do pritožbe ali drugega pravnega sredstva proti odločbam sodišč in drugih državnih organov, organov lokalnih skupnosti in nosilcev javnih pooblastil, s katerimi ti odločajo o njegovih pravicah, dolžnostih ali pravnih interesih.”

Na posnetku predsednik državne volilne komisije Anton Gašper Frantar:

Predsednik državne volilne komisije Anton Gašper Frantar Foto: P.J.
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (9)

https-spletnicasopis-eu