Site icon Spletni časopis

DZ razrešuje šefa DVK Antona Gašperja Frantarja med predvolilnimi postopki

Prihodnji teden bo mandatno volilna komisija razpravljala o predlogu, da bi državni zbor v začetku marca razrešil predsednika državne volilne komisije (DVK) Antona Gašperja Frantarja. Da bodo dnevni red razširili s to točko, so objavili včeraj. Izvedba vseh postopkov za evropske volitve se bo začela pred tem.

Nejasno, kdo predlaga razrešitev

Ni pa mogoče ugotoviti, kdo je predlagal razrešitev v času, ko je predsednik republike Borut Pahor že razpisal volitve poslancev v evropski parlament in ko bodo od ponedeljka prihodnji teden tudi že tekli postopki izvedbe volitev. To je hudo neroden čas za odstavitev predsednika DVK, ki je jamstvo poštene izvedbe vseh volilnih postopkov. Predlog, da bi sejo mandatno volilne komisije razširili z odstavitvijo Frantarja, ki vodi izvedbo volitev praktično ves čas, kar imamo demokracijo, je takšen:

Dokumenti, iz katerih bi bilo mogoče ugotoviti več o razlogih in za izbiro časa, so prikriti javnosti in medijem. Lahko pa sklepamo, da Frantarja, ki ga je parlament za štiri leta na pomembno funkcijo imenoval novembra 2016, od včeraj odstavljajo, ker je lani dopolnil 70 let in se je kot vrhovni sodnik že upokojil. Državni zbor je brez velikih javnih razprav, ko je Frantarja že ponovno izvolil za šefa DVK do novembra 2020, aprila 2017 uzakonil, da se šefa državne volilne komisije razreši “če je prenehal opravljati sodniško službo”. Uzakonili so še, da zoper to “ni pritožbe”. Ob kandidaturi še za štiri leta me je v svoji pisarni na vrhovnem sodišču Frantar opozoril, da bo po volitvah predsednika republike in volitvah poslancev dopolnil 70 let in po tem ne bo več opravljal službe vrhovnega sodnika, status sodnika pa bo ohranil. Po tem opozorilu so ga poslanci izvolili za šefa državne volilne komisije še za še štiri leta, pozneje pa s spremembo volilnega zakona določili, da bo, ko dopolni 70 let, odstavljen. Dopolnil jih je lani.

Ali sme DZ kar odpraviti ustavne pravice?

Za menjavo na vrhu državne volilne komisije so si v državnem zboru zdaj izbrali precej neroden čas, ko bodo predvolilni postopki za evropske volitve že potekali. Obveljala bo odstavitev, ko odloči državni zbor. Ni mogoče izključiti, da bo Frantar odločitev spodbijal in da bo poskušal doseči tudi razveljavitev zakona o volitvah v državni zbor, ki mu pritožbo prepoveduje, kar se zdi precej očitno neustavno. Ustava v 25. členu določa:

“Vsakomur je zagotovljena pravica do pritožbe ali drugega pravnega sredstva proti odločbam sodišč in drugih državnih organov, organov lokalnih skupnosti in nosilcev javnih pooblastil, s katerimi ti odločajo o njegovih pravicah, dolžnostih ali pravnih interesih.”

Na posnetku predsednik državne volilne komisije Anton Gašper Frantar:

Predsednik državne volilne komisije Anton Gašper Frantar Foto: P.J.
Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version