Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Izbris osamosvojitve: Najprej odredba, da ni kriv, a ne sme delati, danes odpoved zaradi nesposobnosti

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:46 pop

“Danes mi je bila po posebni kurirki vročena redna odpoved pogodbe o zaposlitvi iz razloga nesposobnosti,” je sporočil direktor ukinjenega muzeja novejše zgodovine Jože Dežman, ki ga je ministrica za kulturo Asta Vrečko (Levica) poskuša izbrisati z združitvijo z muzejem osamosvojitve v nov muzej s povsem novim vodstvom. Podobno čistko, a tam s spremembo zakona, poskuša vlada izvesti tudi na vrhu RTVS in nastaviti svoje svetnike, direktorje in urednike, a jim je načrte ustavilo ustavno sodišče, da bi presodilo ali ni s predčasnimi odstavitvami celotnega vrha RTVS kršena ustavno zajamčena svoboda medijev.

Poročal sem, da so Dežmanu prejšnji teden s posebno odredbo pisno prepovedali, da bi še prihajal na delo v muzej, katerega direktor je. V odredbi so zatrdili, da mu je mandat direktorja potekel po “samem zakonu”, hkrati pa so napovedali, da mu bodo še izplačevali polno plačo direktorja. Kot so zapisali razlog za nezmožnost opravljanja dela po pogodbi ni na strani delavca in mu zaradi tega do dokončne ureditve njegovega statusa pripada 100 odstotkov plače.

Zdaj so si nenadoma premislili in ga odpustili zaradi nesposobnosti. Kako so to ugotovili v času, ko so mu prepovedali prihajati v službo, ni povsem jasno.

Obvestili, da so ga odpustili, je Dežman komentiral tako: “Upam, da bodo tudi moja druga opozorila glede tratenja časa, denarja in talentov v MuZXXI spodbudila odgovorne za uničevanje MNZS in MSO k vrnitvi iz svetle prihodnosti v sedanjost in preteklost.”

Politične čistke in izbris muzejev so del politike vlade Roberta Goloba, da bi odpravili spomin na osamosvojitev, ko je bil ukinjen totalitarni socializem in so bile državljanom zagotovljene za zahodni svet običajne temeljne svoboščine in pravice. Z ukinitvijo diktature je bila odpravljena tudi »pravica« oblasti, da lahko arbitrarno odstavlja in odpušča ljudi na način, kot zdaj poskuša Asta Vrečko izbrisati direktorja Muzeja slovenske osamosvojitve dr. Željka Oseta in direktorja Muzeja novejše zgodovine dr. Jožeta Dežmana.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu