Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kongres SAB: Nismo stranka enega človeka

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 23rd februar 2019, 08:59 dop

To ne sme vplivati, je Jerca Korče (LMŠ) na kongresu SAB zavrnila, da bi odpoved sodelovanja na evropskih volitvah, ko je predsednik LMŠ Marjan Šarec ta teden pokazala vrata predsednici SAB Alenki Bratušek in šefu SMC Miru Cerarju, poslabšala odnose med tremi strankama, ki so mednarodno povezane v liberalni internacionali.

V govoru o zgodovini in sodelovanju stranke v vladi je Alenka Bratušek opozorila, da jim ni uspelo doseči, da bi se povišale pokojnine kot so bili dogovorjeni s koalicijsko pogodbo, nič pa ni omenjala zapletov pri sestavljanju liste za evropske volitve, katerih razpis je zadnji teden podpisal predsednik Borut Pahor. “Naša stranka ni muha enodnevnica, ni stranka za en dan ali en mandat,” je na koncu dejala Bratuškova in sprožila aplavz.

Na posnetku je Korčetova na začetku kongresa sorodne stranke SAB, ki ga je prišla pozdraviti tudi Lilijana Kozlovič iz prav tako liberalne SMC:

Jerca Korče (LMŠ) na kongresu SAB

Podpredsednica stranke Maša Kociper je na začetku kongresa zavrnila trditve, da so stranka enega človeka, Alenke Bratušek, in opozorila, da polna dvorana stare elektrarne v Ljubljani nikakor ni en človek. Drugega podpredsednika Marka Bandellija, ki je moral nedavno odstopiti kot minister brez listnice, ker je to zahteval premier Šarec, ni bilo. V stranki so pojasnili, da je na pogrebu. Nekdanji župan Komna Bandelli je od odstopa spet poslanec v poslanski skupini SAB.

Liljana Kozlovič (SMC) je na kongresu opozorila, da sta Alenka Bratušek in Miro Cerar napovedala skupno listo na evropskih volitvah in dodala: “Logična in prava poteza”. Sprožilo je aplavz delegatov.

Ob prihodu na kongres je predsednica Alenka Bratušek, ki je edina kandidatka za predsednico stranke z njenim imenom, predsednika državnega zbora Dejana Židan (SD), ki je bil edini predsednik večje stranke, ki je prišel pozdravit kongres, sprejela tako:

Alenka Bratušek, Dejan Židan in nekdanja poslanka Mirjam Bon Klajnšček

Židan je na kongresu pomen evropskih volitev pojasnil z nevarnostjo fašizma, ki se mu morajo po Židanovem mnenju slovenski evro poslanci enotno zoperstaviti, kar bi se naj ne zgodilo ob izjavah šefa evropskega parlamenta Antonija Tajani ob obletnici spomina na fojbe, ko je ta na koncu pozdravil italijansko Istro in Dalmacijo, za kar se je pozneje precej opravičeval.

SAB ima v državnem zboru pet poslancev (v prejšnjem mandatu jim je poslanska skupina razpadla), v vladi Marjana Šarca pa imajo tri ministre in, kot je na kongresu opozorila Bratuškova, pet državnih sekretarjev.

Več o stranki in kongresu lahko preberete v povezanem članku:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu