Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bo Vardjan spustil Požarja na TV Slovenija po Vitijevi?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th februar 2018, 09:34 dop

Protest novinarja Bojana Požarja na spletnih omrežjih, da javna RTV ravna nepošteno in ga ne predstavlja enako kot druge, ki bi radi oblast v državi, je včeraj sprožil veliko razprav tudi v javnem zavodu RTV Slovenija, kjer o Bojanu Požarju in zakulisju vedo več kot večina ljudi. Vodstvo javne televizije sem prosil za pojasnila, kako očitke razumejo in ali bodo Požarju nanje odgovorili. Hitro se je odzvala varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski z odgovorom, da v povezavi z bližajočimi se volitvami poslancev še ni prejela nobene takšne pritožbe od katerega od drugih voditeljev strank. Pozneje pa je Todorovska opozorila še, da bi bilo logično, da Požarju odgovorijo tisti, ki jim je pisal. “Na moj ali varuhov e-naslov ni poslal ničesar,” je opozorila na dejstvo, da je Požar svoj protest objavil na spletnih omrežjih, formalno pa pri njen ni nič protestiral.

Požarja je na soočenje z drugimi predstavniki novih strank doslej na tretji (parlamentarni) program povabil le Igor Pirkovič. A Pirkovič sodi bolj na stranski tir javne televizije, lani je veliko pozornost pritegnil, ko je hrvaškemu pevcu Marku Perkoviću Thompsonu v intervjuju omogočil, da je neposredno odgovarjal na očitke, da je fašist, ustaš. Zaradi ostrih notranjih pritiskov po tem, pozneje je vlada prepovedala Thompsonu koncert v Mariboru, je Pirkovič odstopil kot urednik, direktor televizije Igor Kadunc pa je zahteval celo odstavitev direktorice televizije Ljerke Bizilj, ker ta ni odločneje ukrepala zaradi tega intervjuja proti takrat še odgovorni urednici Jadranki Rebernik. A Kaduncu lani Biziljeve ni uspelo odstaviti, je pa Rebernikovo odstavil čez novo leto, Biziljeva pa je napovedala, da bo odstopila aprila.

Požar: Ni pošteno do mene, gledalcev, poslušalcev…

Požar se, da mu ne namenja pozornosti, ni pritožil začasnemu odgovornemu uredniku informativnega programa televizije Vanji Vardjanu, o katerem je v preteklosti še kot novinar Slovenskih novic objavil precej spotakljivo zgodbo o nasilju in celo poskusu posilstva.  Protest je Požar javno poslal  generalnemu direktorju RTV Slovenija Igorju Kaduncu, direktorici TV Slovenija Ljerki Bizilj, direktorju Radia Slovenija Mihi Lamprehtu,  predsedniku programskega sveta Cirilu Baškoviču in varuhinji pravic gledalcev in poslušalcev Ilinki Todorovski.  O odnosu javne RTV je zapisal: “To ni pošteno do mene, niti do vaših gledalcev in poslušalcev.” Ko sem pri Požarju pred objavo te zgodbe preveril, ali je Vardjana izpustil zaradi preteklosti, je to zanikal in pojasnil, da je odgovornih urednikov v javnem zavodu preprosto preveč, da bi protest naslovil še nanje.

Med drugim Požar v javnem protestu trdi:

“Če bi javna televizija RTV Slovenija, ki jo plačujemo vsi, bila vsaj malo poštena do mene, bi me povabili v Odmeve in tudi na nedeljski intervju z Jožetom Možino ali Ksenijo Horvat, ne samo 1 krat na soočenje na 3. programu. Tako pa iz RTV Slovenija dobivam informacije (so pa, moje informacije iz stavbe na Kolodvorski 2-4, kjer domuje državna televizija, dokazano točne, to vsi vemo), da imam strogo PREPOVED, strogi EMBARGO nastopanja v najbolj gledanih oddajah na TV Slovenija ali najbolj poslušanih oddajah na Radio Slovenija. Vem, vsi boste zdaj gladko zanikali, da takšna prepoved ali embargo obstaja, je pa dejstvo, da me NIKOLI NI na RTV Slovenija. Ni me na Dnevnik, ni me na Odmevi (spomnimo: sem edini predsednik stranke, ki ga ob njeni ustanovitvi-preimenovanju niste povabili na Odmeve.”

Vodstvo televizije je pozval: “Dajte, popravite to. Bodite pošteni ali vsaj malo korektni do mene! Saj ne zahtevam nič več kot drugi, le ENAKE MOŽNOSTI mi dajte, takšne, kot jih vsak dan dajete drugim.”

Zakaj je Požarjev poziv spotakljiv

Mnenja o trditvah Bojana Požarja, da mu javna RTV ni posvetila dovolj pozornosti, ko je prevzel politično stranko, ki jo je nekoč vodil mariborskih župan Alojz Križman in ob Požarjevi napovedi kandidature na volitvah, bodo najbrž različna. Res ga niso povabili v pomembne informativne oddaje ali naredili kakšnega pogovora z njim, a podobnih kandidatov, ki bi na tak način vstopali v kampanjo, je bilo v preteklosti malo, če sploh kakšen. Je pa nekoliko nerodno, ker začasno delo odgovornega urednika, kar je generalni direktor Kandunc odstavil Jadranko Rebernik, začasno opravlja Vanja Vardjan, ki pa si morda ne želi posebej pojavljanja Požarja še iz kakšnega razloga. O Vardjanu je Požar kot novinar Slovenskih novic objavil precej spotakljivo zgodbo o konfliktih z Monico Viti, ki bi ji naj takrat še urednik razvedrilnega programa na TV SLO Vanja Vardjan vdrl v stanovanje, jo napadel in skušal posiliti.

Policisti so Vardjana ovadili zaradi suma poskusa posilstva, kršitve nedotakljivosti stanovanja in ogrožanja varnosti. Vardjan pa je takrat zanikal, da bi zagrešil očitano in se začudil, kako iz policije v medije (k Požarju) pridejo podatki, ki so tajni, denimo policijski zapisniki, ki po njegovi oceni sicer ne dokazujejo ničesar. Pozneje so policisti Vardjana menda ovadili še zaradi ogrožanja Požarja, a iz vsega skupaj kakšnega resnega kazenskega postopka proti Vardjanu ni bilo. Je pa danes Vardjan najbrž v težkem položaju, ker bo javnost hitro podvomila ali nepristransko odloča, kako razumeti Požarjevo kandidaturo in koliko in kakšno pozornost bi mu posvetil v mediju, ki ga vodi. Vsi smo ljudje in če te nekdo prizadene z novinarskim delom, se tudi najbolj široki ljudje težko izognejo reakciji, ko imajo možnost to vrniti in se nekoliko maščevati za neprijetnosti.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]

Na imenovanje Vardjana se je sredi januarja Požar odzval s člankom “Džizus. Za urednika na RTV Slovenija postavili Vardjana, obtoženega poskusa posilstva in naročanja pretepa novinarja.” in je seveda mirno ponovno povzel spotakljive podrobnosti, ki so v vsaki državi sijajno brana zgodba, ki jih je nekoč prej že sam objavil in jih lahko najdete povzete v številnih zgodbah iz preteklosti na spletu. Denimo tudi na portalu komercialne televizije, kjer je bil razlog za objavo morda nekoliko tudi poseben interes, ker so z javno televizijo v konkurenčnem spopadu.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (14)

Disqus Comments (13)

https-spletnicasopis-eu