Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Dodatni zaslužki: Sukičeva, Siter in Židan po vzgledu Vilfana in Tomićeve

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 12:26 pop

“Za ohranitev ugleda poslancev, kolikor ga še imamo, prekinimo to točko,” je decembra Jožef Horvat (NSi) ustavil odločanje o prošnjah Primoža Siterja (Levica), Nataše Sukič (Levica) in Gregorja Židana (SMC), ki bi ob poslanskem delu radi dodatno zaslužili še z drugimi “zahtevnejšimi strokovnimi, znanstvenimi, pedagoškimi ali raziskovalnimi deli”. Vsi trije so morali prvotno vlogo za to dopolniti. Predsednika Ivana Hrška (DeSUS) v prvo niso prepričali, da novinarstvo, svetovanje nevladni organizaciji in treniranje otrok sodijo med zahtevnejša opravila, s katerimi poslanci lahko dodatno zaslužijo v času, ko so funkcionarji.

Poslanec, piarovec in novinar

Poslanec Levice, ki bi rad bil še novinar, Primož Siter Foto: DZ/Matija Sušnik

Dodatno zahtevno strokovno delo zakon izjemoma dopušča, da poslanci ne bi izgubili stika s svojim osnovnim poklicem in da bi se vanj lahko vrnili, če niso ponovno izvoljeni. Dodatno delo smejo opravljati največ petino delovnega časa. Poslanec Levice Primož Siter je za dodatno zahtevno delo prijavil novinarsko delo na komercialnih radijskih postajah, Sukičeva bi svetovala nevladni organizaciji Škuc, Židan pa bi treniral otroke za nogometni klub Olimpija. Večina poslancev je decembra, kot je to predlagal Horvat, da bi se izognili sramoti, izglasovala tih posvet vodstva državnega zbora. A po neuradnih informacijah klavzura Dejana Židana (SD) s šefi poslanskih skupin, katere vsebina nikakor ni za javnost, ni rešila problema. Mandatno volilna komisija bo morala odločiti. Zaplet je pri vseh treh poslancih podoben kot je bil nekoč že pri Petru Vilfanu (DeSUS), ki je kot dodatno delo ob poslanskem prijavil komentiranje košarkaških tekem. Vilfanu so dodatno novinarsko delo po nekaj zapletih dovolili. Najbolj podoben je Vilfanu Siter, ki je bil nazadnje po življenjepisu na spletni strani DZ zaposlen kot predstavnik za stike z javnostjo Zveze borcev. V dopolnitvi prošnje, da bi smel še dodatno služiti, je Siter zapisal:

Novinarska dejavnost načeloma ni najbolj združljiva s službo predstavnika za stike z javnostjo, pa tudi z vlogo poslanca ne najbolj. Kaj natančno je v Sloveniji glasbeno novinarstvo, si sam nekoliko težko predstavljam. Svojo kariero Siter uradno opisuje tako:

A v ozadju je še bolj zanimiv fenomen. Parlament poslancem dovoljuje dodatno zaposlitev, da bi se lahko, če niso več izvoljeni, vrnili v svoje prejšnje profesije. Ko ti poslanci potem niso izvoljeni, se tja ne vrnejo. Namesto tega zahtevajo nadomestila, češ da ne morejo najti dela. Takšno nadomestilo je do decembra, torej pol leta po volitvah, dobival Peter Vilfan, ki ga je z novim letom kot svojega že sedmega državnega sekretarja zaposlil premier Marjan Šarec (LMŠ). Nadomestilo je tri mesece, ker ni mogel najti službe, dobival tudi Jani Möderndofer (SMC), ki mu je DZ v prejšnjem mandatu tudi dovolil opravljanje dodatnega dela: tolmača slovenskega znakovnega jezika. Po treh mesecih je Möderndofer postal nadomestni poslanec, ko je bil za zunanjega ministra izvoljen Miro Cerar. Šest mesecev sta nadomestilo, ker nista mogla do službe, čeprav sta v prejšnjem mandatu lahko ob poslanskem delu opravljala še drugo zahtevnejšo strokovno delo, dobivala še Tomaž Gantar (DeSUS) in Ksenija Kramar Korenjak (SMC).

Služi največji del poslancev Levice

Od volitev je za dodatno delo zaprosil največji delež poslancev Levice, ta stranka je bila na vrhu po rabi pravice do dodatnih zaslužkov tudi v prejšnjem mandatu, ko je “dodatno delalo” 28 poslancev. V absolutnem številu jih je bilo največ, 14, iz SMC. Ki je na koncu mandata imela 35 poslancev. Levica pet. V tem mandatu je mandatno volilna komisija doslej dodatno delo dovolila dvema od poslancev Levice, oba sta to pravico uveljavljala že v prejšnjem mandatu: Violeta Tomić in Franc Trček. O dveh prošnjah, Siterja in Sukičeve, pa poslanci zdaj še odločajo. Tomičeva se lahko že drugi mandat petinsko dodatna ukvarja z igralstvom, Trček pa nekaj dodatno služi s profesuro. Visoko po dodatnih zaposlitvah je tudi Stranka Alenke Bratušek. Le dve stranki sta brez poslancev z dodatnim delom: NSi in SNS. Podatki za vse poslanske skupine so doslej takšni:

Število se lahko v prihodnje še poveča. Brez poslancev, ki bi dodatno delali še drugje, je bila v prejšnjem mandatu le NSi. SNS takrat še ni imela poslancev. Poimenski seznam poslancev, ki so v tem mandatu zaprosili za opravljanje dodatnega dela ob poslanskem, je takšen:

Z izjemo Siterja, Sukičeve in Židana je mandatno volilna komisija vsem drugim dodatno delo že dovolila.

Urednica, piarovka in političarka

Nataša Sukič (Levica) Foto: DZ/Matija Sušnik

Sukičeva ima obsežnejšo kariero kot Sitar. Delala pa je na podobnih področjih. Sodelovala je pri ustanavljanju lezbične skupine LL, zaposlena je bila v Cankarjevem domu kot vodja odnosov z javnostmi, bila je urednica radijsko oddaje Lezbomanija na Radiu Študent, bila je direktorica Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS), generalna sekretarka Združenja slovenskih ustanov (ZSU), koordinatorka in vodja mednarodnih projektov s področja nediskriminacije in upravljanja raznolikosti v zaposlovanju pri Društvu ŠKUC. Vmes je pisala knjige in se udejstvovala tudi v politiki. Med leti 2014 in 2018 je bila mestna svetnica Levice, ni ji pa leta 2014 uspelo na županskih volitvah proti Jankoviću. Na lanskih volitvah poslancev je postala poslanka.

Vloga Sukičeve, ki je bila prej samozaposlena v kulturi, da bi še delala za Škuc, je takšna:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu