Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vojaki na bolniški pred odhodom na mejo Rusije

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 12th maj 2017, 11:31 dop

Zagotavljam, da bodo do konca junija vsi vojaki z opremo v Latviji, je namestnik načelnika generalštaba Alan Geder sinoči zagotovil poslancem v odboru za obrambo. Poslanci so na nujni seji razpravljali o zapletih  pred odhodom 46 vojakov v Latvijo.

Ministrica Andreja Katič s sodelavci med sejo odbora

Bolezen ali stavka

Prejšnji teden se je namreč pokazalo, da je kar tretjina teh vojakov na bolniški in da pregleda, ali so pripravljeni za odhod, ni bilo mogoče opraviti. Povrhu na vladi že od začetka leta potekajo usklajevanja, kako bodo ti vojaki plačani. Dogovora še ni.

Geder je povedal, da o razlogih, zakaj je toliko vojakov na bolniški, ne želi presojati, bodo pa v primeru daljše odsotnosti vpoklicali rezerve in vojaki z opremo bodo v Latvijo odšli v načrtovanih rokih.

Neuradno se sliši, da je razlog za veliko število bolnih bela stavka, ker so vojaki slabo plačani.

Mahnič: Vedno izpademo smešni

“Niti ene stvari ne morete speljati kot se spodobi. Vedno so problemi, ki se v medijih še potencirajo,” se je na dogajanje odzval predsednik odbora Žan Mahnič (SDS), ki je spomnil, da septembra lani 22 vojakov z Brnika ni odletelo na vajo na Baltik, ker so zjutraj v Novem mestu zaman čakali avtobus. „Tokrat ni vojakov. Ene stvari ne speljemo tako, da ne bi izpadli smešno,“ je opozoril Mahnič in ocenil, da je razlog za težave morda tudi močna linija podpornikov Rusije v samem ministrstvu za obrambo, kjer ta država spretno brani svoje interese.

V odboru je polemika pred tem potekala predvsem med Luko Mescem (ZL) in Matjažem Nemcem (SD).

Matjaž Nemec Foto: DZ/Barbara Žejavac

Mesec je nasprotoval sodelovanju države pri operaciji, s katero skuša zavezništvo Nato odvrniti Rusijo od ozemeljskih ambicij še na Baltiku, ko si je ta država že priključila Krim in povzročila nestabilnost v Ukrajini.

Združena levica je bila med strankami v zadnjem letu  edina proti odzivu Nata, zavzemajo se tudi za izstop iz Nata.

[wp_ad_camp_1]

Mesec je ocenjeval tudi, da ni razlogov, da bi vojakom v Latviji vlada dodelila dodatke za nevarnost, ki bi bili podobni tistim na Kosovu ali Iraku, saj jim v Latviji po njegovi oceni ne grozi nobena nevarnost.

Ugovarjal mu je Nemec, da smo sicer v dobrih odnosih z Rusijo, a smo kot država del Nata in imamo zato tudi obveze.

Vojakom pa Nemec nikakor ne bi odrekal dobrega zaslužka. „Gredo stran od otrok, od družin, služijo državi,“ je pojasnil svoje stališče.

Ministrica: Denarja bo nekaj več

Predsednik odbora Mahnič je stališča Luke Meseca ocenil kot proruska, Nemčeva kot neuvrščena in s tem povzetkom sprožil nekaj smeha v odboru.

Ministrica Andreja Katič je ocenila, da bo uredba o dodatkih k plačam za sodelovanje v operaciji Nata na Baltiku prihodnji teden le potrjena, odbor pa je opozorila, da je vlada že danes odločila, da vojska letos dobi 24,3 milijona evrov, v naslednjih letih pa vsako leto še dodatnih 30 milijonov.

[wp_ad_camp_2]

V Latviji se bodo naši vojaki pridružili bojni skupini, ki jo bo vodila Kanada. Podobne bojne skupine Nata so še v Estoniji, Litvi in na Poljskem.

Nekaj podatkov o razlogih in namenih operacije je dostopnih v infografiki in video posnetku zavezništva Nato:

Vir: Nato, letno poročilo

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu