Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vojaki na bolniški pred odhodom na mejo Rusije

(Last Updated On: 12/05/2017)
image_pdfimage_print

Zagotavljam, da bodo do konca junija vsi vojaki z opremo v Latviji, je namestnik načelnika generalštaba Alan Geder sinoči zagotovil poslancem v odboru za obrambo. Poslanci so na nujni seji razpravljali o zapletih  pred odhodom 46 vojakov v Latvijo.

Ministrica Andreja Katič s sodelavci med sejo odbora

Bolezen ali stavka

Prejšnji teden se je namreč pokazalo, da je kar tretjina teh vojakov na bolniški in da pregleda, ali so pripravljeni za odhod, ni bilo mogoče opraviti. Povrhu na vladi že od začetka leta potekajo usklajevanja, kako bodo ti vojaki plačani. Dogovora še ni.

Geder je povedal, da o razlogih, zakaj je toliko vojakov na bolniški, ne želi presojati, bodo pa v primeru daljše odsotnosti vpoklicali rezerve in vojaki z opremo bodo v Latvijo odšli v načrtovanih rokih.

Neuradno se sliši, da je razlog za veliko število bolnih bela stavka, ker so vojaki slabo plačani.

Mahnič: Vedno izpademo smešni

“Niti ene stvari ne morete speljati kot se spodobi. Vedno so problemi, ki se v medijih še potencirajo,” se je na dogajanje odzval predsednik odbora Žan Mahnič (SDS), ki je spomnil, da septembra lani 22 vojakov z Brnika ni odletelo na vajo na Baltik, ker so zjutraj v Novem mestu zaman čakali avtobus. „Tokrat ni vojakov. Ene stvari ne speljemo tako, da ne bi izpadli smešno,“ je opozoril Mahnič in ocenil, da je razlog za težave morda tudi močna linija podpornikov Rusije v samem ministrstvu za obrambo, kjer ta država spretno brani svoje interese.

V odboru je polemika pred tem potekala predvsem med Luko Mescem (ZL) in Matjažem Nemcem (SD).

Matjaž Nemec Foto: DZ/Barbara Žejavac

Mesec je nasprotoval sodelovanju države pri operaciji, s katero skuša zavezništvo Nato odvrniti Rusijo od ozemeljskih ambicij še na Baltiku, ko si je ta država že priključila Krim in povzročila nestabilnost v Ukrajini.

Združena levica je bila med strankami v zadnjem letu  edina proti odzivu Nata, zavzemajo se tudi za izstop iz Nata.

Mesec je ocenjeval tudi, da ni razlogov, da bi vojakom v Latviji vlada dodelila dodatke za nevarnost, ki bi bili podobni tistim na Kosovu ali Iraku, saj jim v Latviji po njegovi oceni ne grozi nobena nevarnost.

Ugovarjal mu je Nemec, da smo sicer v dobrih odnosih z Rusijo, a smo kot država del Nata in imamo zato tudi obveze.

Vojakom pa Nemec nikakor ne bi odrekal dobrega zaslužka. „Gredo stran od otrok, od družin, služijo državi,“ je pojasnil svoje stališče.

Ministrica: Denarja bo nekaj več

Predsednik odbora Mahnič je stališča Luke Meseca ocenil kot proruska, Nemčeva kot neuvrščena in s tem povzetkom sprožil nekaj smeha v odboru.

Ministrica Andreja Katič je ocenila, da bo uredba o dodatkih k plačam za sodelovanje v operaciji Nata na Baltiku prihodnji teden le potrjena, odbor pa je opozorila, da je vlada že danes odločila, da vojska letos dobi 24,3 milijona evrov, v naslednjih letih pa vsako leto še dodatnih 30 milijonov.

V Latviji se bodo naši vojaki pridružili bojni skupini, ki jo bo vodila Kanada. Podobne bojne skupine Nata so še v Estoniji, Litvi in na Poljskem.

Nekaj podatkov o razlogih in namenih operacije je dostopnih v infografiki in video posnetku zavezništva Nato:

Vir: Nato, letno poročilo

 

(Visited 14 times, 1 visits today)
4 komentarji

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: