Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Novoletno darilo: cenejši bencin

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 18th januar 2019, 08:07 dop

Od danes je na bencinskih črpalkah nekoliko cenejše gorivo. Cene se že nekaj časa nižajo, ker pada cena nafte na svetovnih trgih. Prikazane cene veljajo za črpalke izven avtocestnega križa in hitrih cest. Na avtocestah in hitrih cestah vlada ne določa več cen in lahko trgovci določijo tudi nižje ali višje. Struktura cene, torej kaj vse plačujemo, ko kupimo gorivo, je od danes po podatkih ministrstva za gospodarstvo takšna:

V ceni goriva je taksa za ogljikov dioksid, dodatek za zagotavljanje prihrankov energije, prispevek za zagotavljanje podpore proizvodnji električne energije v soproizvodni z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije, trošarine in DDV. Kako so ti deleži zadnje mesece nihali kaže preglednica za dizelsko gorivo:

Cene pogonskih goriv so se v zadnjih treh mesecih precej znižale, podatki kot jih objavlja ministrstvo za gospodarstvo, ki sem jih le prelil v grafično predstavitev, so takšni:

Nihanja v daljšem obdobju (12 let), vse grafike lahko s klikom na posnetek povečate, pa so bila pa takšna:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu