Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Burni protesti v Budimpešti, v policiste letele tudi sani

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd januar 2019, 07:21 pop

Madžarski parlament je ob obstrukciji opozicije, ki je poskušala na vse načine onemogočiti glasovanje, včeraj potrdil zakon, ki delodajalcem dovoljuje, da lahko zaposleni opravijo več nadur kot doslej. Potrdili so tudi zakon, ki ustanavlja posebna upravna sodišča, za katera opozicija sodi, da ne bodo neodvisna in bodo delovala vzporedno rednim sodiščem. Ta sodišča ne bodo podrejena madžarskemu vrhovnemu sodišču, pristojna pa bodo za zadeve kot so volilna zakonodaja, korupcija ter davki. Razsojala bodo lahko tudi pravice do protestov in stavk. Sodnike bo imenoval minister za pravosodje.  V parlamentu je bilo, čeprav je opozicija tam precej nemočna in razdrobljena, napeto. Stranka premierja Viktorja Orbana ima dvotretjinsko večino. Opozicija je predsedniku parlamenta fizično onemogočala dostop do govorniškega odra, ostati je moral na običajnem sedežu. Opozicija meni, da je bilo vodenje v nasprotju s pravili parlamenta in da zakon ni veljaven, čemur vlada oporeka. Zvečer so bile pred stavbo spontane demonstracije. Te so sicer, organizirano, potekale tudi že v soboto.

Solzivec, nasilje…

Eden od poslancev opozicije je snemal in preko facebooka v živo prenašal burno dogajanje v dvorani parlamenta: imel je okoli deset tisoč gledalcev. Po poldnevu je bilo pred parlamentom okoli 50 protestnikov in nekaj novinarskih ekip. Zvečer ob deveti uri pa vsaj tisoč, število se je do 22. uro še povečalo in v tem času je bilo najbolj napeto. Protestniki se niso le mirno sprehajali, prišlo je do ostrih soočenj s policisti, ki so uporabili tudi solzivec, da bi zavarovali stavbo parlamenta. To dogajanje kaže posnetek dogajanja sinoči

Protestniki so v policiste metali vse, kar jim je prišlo pod roke: pločevinke piva, razne smeti, steklenice, tudi petarde. V bližini parlamenta je postavljena božična jelka, okoli katere so bile sanke. Tja jih verjetno ne bodo več dajali, ker so tudi te sanke letele v policiste. Od solzica oči pečejo, težko dihaš, kašljaš, pljuvaš in kar odnese te stran. Ob polnoči je bila množica pred parlamentom še glasna.

Proteste, ki so potekali tudi že prejšnje dni, so spodbudili tudi sindikati v sosednji državi, ki novi ureditvi nasprotujejo,  češ da uvaja suženjsko delo. Po novem bo delavec na leto smel opraviti 400 nadur in ne največ 250, kot je veljalo doslej. Rok za izplačilo nadur je tudi podaljšan iz enega na tri leta. Takšna ureditev bo gotovo šla na roke BMW-ju, ki se je konec julija odločil, da bo investiral milijardo evrov v tovarno na Madžarskem, namesto na Slovaškem. Bivši madžarski premier Ferenc Gyurcsány meni, da je možno, da je sprememba zakonodaje posledica dogovora med madžarsko vlado in BMW-jem, da slednji investira v tovarno na Madžarskem. Vladna stran je na kritike odgovorila, da odstranjuje birokratske ovire in da tistim, ki želijo delati in več zaslužiti, to tudi omogoča.

 Posnetek protestov iz druge perspektive, ki kaže množično udeležbo ponoči, je takšen:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu