Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

DVK še ni odpravila katastrofalnega kadrovanja SAB

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 03/10/2019)

Po nekaj razpravah državna volilna komisija zaradi nesposobnosti danes še ni odstavila dosedanjega nadomestnega člana v okrajni volilni komisiji Šiška IV Amirja Čauševića, ki je tam zastopal Stranko Alenko Bratušek. Ponudili mu bodo namreč možnost, da odgovori na predlog odstavitve. Namesto odstavljenega so v komisijo nameravali imenovati novo nadomestno članico Žaneti Novak, ki jo je že predlagal generalni sekretar SAB Jernej Pavlič, a bo to imenovanje nekoliko počakalo. Z odstavljenim se o tem, da ne bo več delal, doslej ni bilo mogoče pogovoriti, ker je težko priti do njega, je opozoril predsednik DVK Peter Golob in povzel, da pa mu je predsednica okrajne komisije povedala, da je položaj s Čauševićem opisala blago, ko je predlagala razrešitev. Postopek odstavitve po spremembi zakonodaje poteka prvič. V preteklosti te pristojnosti DVK ni imela.

Zamenjava zaradi nesposobnosti

Odstavitev predstavnika SAB Čauševića je predsednica okrajne volilne komisije, sicer tudi vrhovna sodnica, Marjeta Švab Širok predlagala po evropskih volitvah, ker je med izvedbo volilnih opravil ugotovila, da je z zastopnikom SAB zelo težko komunicirati, saj so mu zaradi neplačevanja računov izklopili mobilni telefon, kot nezaposleni prejemnik socialne pomoči si ni mogel privoščiti elektronske pošte in tudi ni imel prevoznega sredstva ali vozovnice za potniški promet, da bi šel lahko na kakšno volišče, povrhu pa je imel težave z razumevanjem procedur, ki so del volilnih postopkov in tudi sicer z izvedbo opravil, ki jih volilni organi opravljajo, češ da potekajo prehitro in da ga to utrudi. Je bil pa sicer priden, ker je podrobno prebral vsa gradiva, je ocenila Marjeta Švab Široko, ko je predlagala odstavitev.

Da s predstavnikom SAB ni mogoče delati, so predsednico okrajne komisije v času volitev opozarjali številni člani te okrajne komisije.

Ta predstavnik SAB je bil pred tem kot nezaposleni gimnazijski maturant tudi kandidat te stranke na volitvah poslancev in na volitvah lokalnih svetnikov v Ljubljani in mu je kar nekaj volivcev dalo glas. Najverjetneje deloma tudi zaradi tega, ker dejansko volimo stranke, kandidati so pa le vabe. Na posnetku je predsednica SAB Alenka Bratušek, ki na lanskih volitvah poslancev tudi ni bila izvoljena za poslanko, pozneje pa je postala ministrica v vladi Marjana Šarca za infrastrukturo.

Alenka Bratušek Foto: DZ

Sejo DVK je vodil nov predsednik vrhovni sodnik Peter Golob. Z razglasitvijo rezultatov evropskih volitev je nekoliko predčasno prenehal mandat Antonu Gašperju Frantarju, ki je vodil ali sodeloval pri vodenju volilnih opravil vse od nastanka države, kot sodnik pa se je, ker je dopolnil 70 let, z novim letom upokojil. Zaradi tega ga je DZ zamenjal tudi na vrhu DVK.

Na posnetku je novi predsednik DVK Peter Golob med današnjo sejo:

Predsednik DVK Peter Golob, ob njem direktor službe DVK Dušan Vučko Foto: Peter Jančič

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu