Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Möderndorferju spet povišica za boj proti SDS, koalicija hoče več vladnih sekretarjev

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th december 2018, 04:06 pop

“Ali bom vodja, bo odločal državni zbor, ne prehitevajmo dogodkov,” je Jani Möderndorfer (SMC) pripomnil k napovedi iz vladnih strank, da bo vodja preiskovalne komisije za nezakonito financiranje kampanje opozicijske SDS iz Madžarske in morebitno financiranje medijev iz te države, ki so v solastništvu te stranke (Demokracija, Nova24TV). Zahtevo za drugo preiskovalno komisijo v tem mandatu je šest poslancev vladnih strank predstavilo danes v državnem zboru. Že pred tem je preiskovalko o problemih otroške srčne kirurgije zahtevala SDS. Še bolj kot nova preiskovalka pa je v DZ presenetil predlog poslancev vladnih strank, ki bi s spremembo zakona o vladi povečali število državnih sekretarjev (namestnikov ministrov) in s tem svojim političnim kadrom zagotovili dodatne službe. Praviloma takšne spremembe, po premisleku, predlaga vlada. Ustanovitev koalicijske preiskovalne komisije za preverjanje poslovanja največje opozicijske stranke ni presenečenje, saj je to že večkrat napovedal premier Marjan Šarec. Šarec je na vladnem portalu napoved celo nadgradil s pozivom direktorjem državnih podjetij, naj premislijo, ali bodo še oglaševali na Novi24TV in v Demokraciji.

Šest koalicijskih strank složno nad SDS

Kot razlog za ustavitev oglaševanj ni navedel, da so ti mediji opozicijski ali da vanje investirajo vlagatelji iz Madžarske. Pojasnilo je bilo, da bi naj širili sovražni govor. Na posnetku so poslanci šestih strank koalicije, ki so napovedali, da bodo preiskovali financiranje volilne kampanje in medijske posle opozicijske SDS:

Če tega ni storil premier, je pa s predvolilnim bojem in volitvami, na katerih je SDS dosegla relativno zmago, oglaševanje povezalo društvo novinarjev Slovenije, ki je premierove zamisli, da je treba ustanoviti oglaševanje podjetij v državni lasti v medijih, ki sodijo na desno, podprlo s sporočilom: “To pozdravljamo kot prvi korak pri prekinitvi prakse, na katero je DNS opozarjal že pred začetkom letošnje volilne kampanje, a naše pobude niso naletele na ustrezen odziv”.

Möderndorfer je najbolj kvalificiran proti SDS

Presenečenje ni niti, da bo preiskovanje poslov SDS vodil Jani Möderndofer (SMC). To sem napovedal že v začetku oktobra, ko je Möderndorfer kot nadomestni poslanec po izvolitvi Mira Cerarja za zunanjega ministra spet prišel v DZ. Takrat sem opozoril, da bo plača Möderndorferja sicer bolj nizka. Danes je dobil 4.036 bruto plače in se s tem znašel v najnižji tretjini poslancev. Na 61 mestu. V prejšnjem mandatu, v katerega je vstopil kot poslanec SAB, a pozneje pristal v SMC, so mu plačo povišali s preiskovalno komisijo za iransko milijardo, ki jo je prejšnja vladna koalicija SMC, DeSUS, SD ustanovila manj kot leto pred volitvami. Plačo mu je to povišalo za petsto evrov mesečno. Iz 4172 na 4675 evrov. Iz 53 mesta po plači se je povzpel na 25 mesto in skoraj dohitel Anžeta Logar (SDS), ki je že prej vodil preiskovalno komisijo za banke, ta je nenavadno dogajanje v povezavi z Iranom odkrila in ob ustanavljanju Möderndorferjeve komisije že potrjevala poročilo o ugotovitvah. Möderndorferjeva preiskovalka je tik pred volitvami začela ugotavljati, kako si je SDS sposojala denar od bosanske državljanke, čeprav ni bila ustanovljena za to. A pri iranski milijardi na NLB je vse že ugotovil Logar. Omenjenemu posojilu se je SDS, ker so mediji dvignili manjši vihar, že precej prej odpovedala in pozneje najela posojilo pri Abanki.  Zdaj bo delo lahko Möderndorfer nadaljeval in preverjal še, ali so iz Madžarske investirali v medije, ki jih ustanavlja SDS. Da je to cilj, je povzel vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec z oceno, da se je SDS “prodala Orbanu, nezakonito pridobivala sredstva in načela suverenost, ne le lastno, tudi suverenost političnega prostora”.

Möderndorfer bil že v preteklosti vojščak proti SDS in Janši, bil je oster zagovornik odvzema poslanskega mandata Janši. Odvzem se je zgodil, ustavno sodišče pa ga je odpravilo kot zlorabo oblasti. Kar je ena največjih sramot prejšnje vladne koalicije. Möderndorfer je bil tudi predlagatelj paketa Muscolo, s katerim je poskušal onemogočiti kandidaturo na javne funkcije Janši, a je paket te zakonodaje, ob katerem so se pravniki le križali, propadel, ko je ustavno sodišče razveljavilo vse sodbe proti šefu SDS v primeru Patria.

Besedilo zahteve za koalicijsko preiskovalno komisijo ni bilo takoj dostopno, je pa že za opozicijsko preiskovalko, ki je takšno:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/12/de131881961b2f27484f.pdf”]

Popoldan je bila objavljena tudi vsebina zahteve za Möderndorferjevo preiskovalko. Takšna je:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/12/df6cf9dc82fd0a76f405.pdf”]

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu