Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Sluga odpovedala odstavljanje odstavljenih

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th maj 2023, 10:46 dop

Šefica mandatno volilne komisije Janja Sluga je odpovedala odstavljanja programskih svetnikov Leona Oblaka, Ivana Štuheca, Žige Kušarja, Alenke Gotar, Slavka Kmetiča, Alojzija Bogataja, Andreja Prebila, Jelke Stergel in Roka Hodeja. Projekt odstavitev, ker bi naj ti svetniki v preteklosti glasovali politično napačno, je bil pravno precej smešen. Vse te programske svetnike so vladajoči poslanci namreč že odstavili s spremembo zakona o RTVS, ki pa jo je ustavno sodišče zadržalo in svetnikom naložilo, da morajo svoje delo začasno še opravljati, dokler ustavno sodišče ne presodi ustavnosti odstavitev. Da so bili nameni vladajočih, da bi ponovno odstavili že odstavljene, nenavadni, je ob opoziciji ocenil tudi pravnik Rajko Pirnat, ki je opozoril: “Mandati članov programskega sveta so že prenehali, tako da pravzaprav ne gre za razrešitev.” Ocenil je, da za to odstavljanje “ni videti dobre pravne podlage, oziroma, je pravzaprav ni”. Povedal pa je še: “Ne vem pa, kaj si pravzaprav obetajo od tega. Tudi če jih razrešijo in če bo ta razrešitev učinkovala, bo vse, kar bodo dosegli to, da programski svet ne bo več deloval, oziroma, bo to najbrž malo otežilo delovanje RTVS.”

Projekt odstavljanj že odstavljenih je bil oblika političnega pritiska na ustavno sodišče in ker so tam štirje ustavni sodniki prejšnji teden razveljavili odločitev petih sredi februarja o zadržanju predčasne politične zamenjave celotnega vrha RTVS, zdaj ni več razloga za odstavljanje že odstavljenih.

Janja Sluga in Mojca Šetinc Pašek (obe Svoboda) Foto: DZ/Matija Sušnik

Da odpoveduje celo serijo odstavljanj že odstavljenih, je Sluga sporočila danes. O enem od teh postopkov, tako:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu