Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Akademija SLS po treh desetletjih obstoja

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 4th december 2018, 07:31 pop

V hotelu Union v Ljubljani je bila zvečer slavnostna akademija ob odkritje obeležja ob 30. obletnici ustanovitve slovenske kmečke zveze, s čemer je začela nastajati ljudska stranka (SLS) in druge prve povojne politične stranke. Pred tem je bila desetletje v času socializma dovoljena le Zveza komunistov z nekaj družbenopolitičnimi sateliti (zveza mladine, zveza borcev, zveza delovnega ljudstva, zveza sindikatov).

Osrednji dogodek je bil govor prvega predsednika Ivan Omana o uporu, ki so ga proti drugemu fevdalizmu, socialističnemu, sprožili kmetje v Sloveniji in ki je prerasel v prevzem oblasti in drugačno državo, ki pa še danes plačuje ceno za čase revolucije. Na posnetku (zgoraj) je dvorana, v kateri je bilo vsaj petsto ljudi, v prvi vrsti ob Omanu je predsednik NSi Matej Tonin, ki je akademijo pozdravil z oceno, da je bilo najpomembnejše, kar je ljudem dal Oman z znamenitim stavkom, da gremo na volitve, da zmagamo, upanje. Na akademijo nocoj je prišel tudi tržaški pisatelj in domoljub Boris Pahor. Na posnetku je ob nekdanjem predsedniku družbenopolitičnega zbora skupščine, ki je izpeljala osamosvojitev Ludviku Toplaku:

Na posnetku bolj desno sta gosta prireditve, ki jo je iz Grčije po video povezavi pozdravil tudi predsednik republike Borut Pahor, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek (SMC) in predsednik NLS Franc Kangler.

Oman je v zadnjem letu bolj kot s SLS sodeloval z NSi Mateja Tonina, ki jo je pred junijskimi volitvami poslancev tudi podprl, a to je bilo v času, ko je bil Marjan Podobnik na zahtevo Zidanška iz SLS še izključen. Tonin nocoj ob Omanu, v ozadju desno je nekdanji guverner banke Slovenije France Arhar

Vzpon in padec SLS

Kmečka zveza je nastala 12. maja leta 1988 na zborovanju v isti Unionski dvorani z geslom: »Ali res mora kmet samo ubogati?«. Za šefa stranke je bil izvoljen Ivan Oman. SLS je na prvih demokratičnih volitvah s koalicijo Demos pozneje zavladala državi, Oman je pozneje izvoljen za člana predsedstva republike, ki ga je vodil Milan Kučan. Bil je edini v tistem predsedstvu, ki je podrl ustanovitev slovenske vojske. In eden redkih, ki je pred vojno zavračal ideje mirovništva. Leta 1992, že po osamosvojitvi in kratkem spopadu z jugoslovansko vojsko, je vodenje SLS prevzel Marjan Podobnik, ki po letošnjem hudem porazu na junijskih volitvah poslancev, zaradi katerega je odstopil Marko Zidanšek, stranko spet vodi. Podobnik je leta 1996 na volitvah s SLS dosegel v zgodovini te stranke najboljši rezultat in pozneje nekaj let z Janezom Drnovškom sodeloval pri vladanju državi.

 

 

Rezultati na volitvah poslancev in občinskih svetov po nastanku države so bili takšni:

Na lokalnih volitvah zadnje tedne je SLS uspelo ohraniti status stranke z največ župani, a je njihovih županov krepko manj kot nekoč in ne vodijo več največjih mest, denimo Maribora in Celja.

V anketi lahko ocenite, kak je bil rezultat lokalnih volitev zadnje tedne

Kdo je največji poraženec lokalnih volitev?

View Results

Loading ... Loading ...
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu