Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Poklukar: Večina migrantov prihaja s pomočjo kriminalnih združb

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th november 2018, 09:14 pop

“Slovenska policija je letos odkrila več kot 8000 nezakonitih vstopov v državo, torej 100–150 na teden, vloženih je bilo več kot 2500 prošenj za mednarodno zaščito. Obe številki sta štirikrat večji kot v prejšnjih letih,” je slovenski notranji minister Boštjan Poklukar predstavil letošnji položaj z migranti v Sloveniji na ministrskem srečanju držav članic Salzburškega foruma v Bratislavi na Slovaškem. Forum je bil ustanovljen leta 2000 na avstrijsko pobudo, članice so Avstrija, Bolgarija, Češka, Hrvaška, Madžarska, Poljska, Romunija, Slovaška in Slovenija. Prihodnje leto ga bo nekaj časa vodila Slovenija.

Tihotapljenje migrantov posel številka ena

Danes so bili na tem srečanju, so sporočili z notranjega ministrstva, tudi notranji ministri in drugi predstavniki držav zahodnega Balkana in Moldavije, govorili so predvsem o migracijah, nadzoru meje in trenutni situacijo na Zahodnem Balkanu na področju organizirane kriminalitete, še zlasti tihotapljenja orožja, drog in ljudi.  Na srečanju, ki je bilo včeraj in danes, je Poklukar za Slovenijo povzel, da velika večina migrantov prihaja organizirano, s pomočjo kriminalnih združb, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem. “To je postal posel številka ena v regiji in hkrati naš največji izziv,” je ocenil minister in opozoril, da si nihče ne more privoščiti nenadzorovanega prehajanja svojega ozemlja, saj so s tem povezani tudi varnostni izzivi. Spomnil je na dogovore vodij policij iz regije, ki so se na začetku junija letos zbrali v Sloveniji in se dogovorili za vrsto operativnih ukrepov, med njimi tudi za okrepljeno in ažurno izmenjavo podatkov o nezakonitih migrantih, prosilcih za azil in varnostno zanimivih osebah, o skupnih ukrepih na migracijsko najbolj obremenjenih delih meja in o izvajanju dogovorov, vključno s sporazumi o vračanju in ponovnem sprejemu. Zagotovil je nadaljnjo podporo Slovenije prizadevanjem držav in k temu pozval tudi kolege iz drugih držav, predstavnike agencij EU in Evropsko komisijo.

Republika Slovenija bo med 1. januarjem in 30. junijem 2019 predsedovala Salzburškemu forumu, zato je minister Poklukar v Bratislavi predstavil tudi prednostne teme slovenskega predsedovanja. Te bodo med drugim povezane s področjem zaščite prič, okoljsko kriminaliteto in policijskim delom v skupnosti s poudarkom na sobivanju v večkulturnih skupnostih, so o dogajanju v Bratislavi sporočili iz notranjega ministrstva.

Celotno sporočilo o srečanju, ki ga je pripravil MNZ, je dostopno tukaj

Podatki o dramatičnem povečanju vstopanja migrantov, zahtev za azil, ki pa se povečini končajo z izginotjem prosilca in vračanjem okoli polovice vseh tujcev (večinoma Pakistancev), ki jih policisti odkrijejo, da so na črno prečkali mejo med Slovenijo in Hrvaško, so takšni:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu