Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Škandal lažnivi kurci: Protest veteranov, ker je Mahnič nagnal Turnška

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th maj 2017, 01:33 pop

Ker je predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič (SDS) predsedniku zveze borcev Titu Turnšku pokazal vrata iz dvorane, ker je ta poslance ozmerjal z »lažnivi kurci«, so veteranske organizacij poslale protest predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu (SMC).

Protest so pripravili in javno objavili že prejšnji teden na spletnih omrežjih, k Brglezu v državni zbor pa je prišel včeraj zvečer v nekoliko ublaženi obliki.

V omiljeni verziji Breznik ne pljuva

Tit Turnšek na seji odbora med predstavniki veteranskih organizacij. Na posnetku je drugi iz desne. Povsem levo je obrambna ministrica Andreja Katič (SD) Foto: P.J.

V prvotnem protestu predstavniki veteranskih organizacij trdijo, da jih je poslanec Franc Breznik (SDS) popljuval in jih »učil z njegovim videnjem in dojemanjem zgodovine slovenskega naroda«. Kot so zapisali je bil izjemno žaljiv. Ostrine, da bi poslanec pljuval, v protestu, ki ga je dobil Brglez, ni več.

Brezniku pa še vedno očitajo, da bi naj bil izjemno žaljiv.

Na odboru je Turnšek zahteval možnost replike Brezniku od predsednika Žana Mahniča (SDS), a vabljeni gosti nimajo pravice kar sodelovati v poslanskih razpravah in Mahnič ga je na to tudi opozoril.

Kar je Turnška tako razjezilo, da je poslance iz klopi glasno ozmerjal na že razvpit način.

 

Na posnetku nekdanji generalni sekretar vlade Bože Predalič (SDS), ob njem načelnik generalštaba Andrej Osterman. Foto: P.J.

Mahnič pa je z opozorilom, da poslanci niso nobeni »lažnivi kurci«, zahteval, da zapusti dvorano in pozval tudi varnostnike, naj ga odstranijo, če ne bo sam odšel.

Poziv varnostnikom bi bil najbrž neučinkovit, ker jih ni bilo blizu.

Vsaj opaziti jih ni bilo. Je pa blizu Turnška sedel načelnik generalštaba Andrej Osterman.

Turnšek je sam odšel, še pred tem pa, najbrž je letelo na poslanca SDS Breznika, glasno pripomnil, da je poslanec »lažniv kot pes« in napovedal tudi: »Še se bova srečala.«

Prvoten, že prejšnji teden objavljen protest veteranov predsedniku državnega zbora na fb, je bil takšen:

 

Dogajanje v odboru za obrambo je imelo nenavadno prvino. Turnšek ni bil nikoli borec NOB. Za to je veliko premlad. Je pa bil v času osamosvajanja med vodilnimi v predhodnici SDS, ki jo je takrat vodil Jože Pučnik.

Iz desne med prvoborce

[wp_ad_camp_1]

Takrat se je zavzemal za čim bolj desno, do prejšnjega sistema celo radikalno kritično politiko. Bil je med glavnimi igralci, ki so v stranki onemogočili Andrejo Magajno, ki je bil za bolj levo politiko. Med takratnimi politiki je slišati veliko sumov, da je bil Turnšek infiltriran v stranko.

Pozneje je bil Turnšek pomemben politik SLS, krajši čas celo minister za obrambo, ki ga je odnesel vojaški obveščevalni kombi, ki je zašel na Hrvaško, pozneje je bil veleposlanik na Kitajskem, a so bile tudi tam težave z ženskami in soprogo.

»Za hram demokracije je povsem nesprejemljivo, da se vanj vabi predstavnike civilne družbe in jih zatem omalovažuje, žali in meče ven,« so se v obeh verzijah protesta, v že prejšnji teden objavljeni in tudi včeraj poslani predsedniku DZ, enako odzvale veteranske organizacije. Oba protesta so podpisali: Danijel Božič, Mitja Jankovič, Savin Jogan, Miha Pogačar, Tit Turnšek, Milan Lovrenčič, Janko Prunk, Peter Vaš, Vito Ivanc, Bojan Ivanović, Alojz Šteiner, Tomaž Čas, Anton Pozvek in Andrej Mohar, Pierina Furlan in Martin Lissiach.

[wp_ad_camp_2]

Od Brgleza med drugim zahtevajo, da obsodi ravnanje predsednika odbora in trditve poslancev SDS. Obratno, da obsodi zmerjanje Tita Turnška, je že prejšnji teden zahteval vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Kdaj bo na dopis veteranov Brglez odgovoril, še ni znano. Na Tankovo zahtevo pa je prejšnji teden odgovoril, da bo primer preučil.

Se je pa odzval predsednik odbora za obrambo Mahnič z:


Mogoče je, da bo o zapletu ponovno razprava na Brglezov kolegiju v petek.
Celoten protest veteranov, kot ga je sinoči dobil Brglez, je dostopen na povezavi:

protest veteranov

Da jih ni med protestniki, pa je za  Združenje za vrednote slovenske  osamosvojitve (VSO) opozoril nekdanji obrambni minister Aleš Hojs:

 

Več o dogajanju na seji odbora za obrambo prejšnji teden:

Mahnič Turnšku pokazal vrata zaradi zmerljivke: “Lažnivi kurci”

Več o nenavadnem molku tiska o dogajanju:

Ta teden: Molk tiska o Turnškovih »lažnivih kurcih«

[wp_ad_camp_3]

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu