Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Škandal lažnivi kurci: Protest veteranov, ker je Mahnič nagnal Turnška

(Last Updated On: 11/05/2017)
image_pdfimage_print

Ker je predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič (SDS) predsedniku zveze borcev Titu Turnšku pokazal vrata iz dvorane, ker je ta poslance ozmerjal z »lažnivi kurci«, so veteranske organizacij poslale protest predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu (SMC).

Protest so pripravili in javno objavili že prejšnji teden na spletnih omrežjih, k Brglezu v državni zbor pa je prišel včeraj zvečer v nekoliko ublaženi obliki.

V omiljeni verziji Breznik ne pljuva

Tit Turnšek na seji odbora med predstavniki veteranskih organizacij. Na posnetku je drugi iz desne. Povsem levo je obrambna ministrica Andreja Katič (SD) Foto: P.J.

V prvotnem protestu predstavniki veteranskih organizacij trdijo, da jih je poslanec Franc Breznik (SDS) popljuval in jih »učil z njegovim videnjem in dojemanjem zgodovine slovenskega naroda«. Kot so zapisali je bil izjemno žaljiv. Ostrine, da bi poslanec pljuval, v protestu, ki ga je dobil Brglez, ni več.

Brezniku pa še vedno očitajo, da bi naj bil izjemno žaljiv.

Na odboru je Turnšek zahteval možnost replike Brezniku od predsednika Žana Mahniča (SDS), a vabljeni gosti nimajo pravice kar sodelovati v poslanskih razpravah in Mahnič ga je na to tudi opozoril.

Kar je Turnška tako razjezilo, da je poslance iz klopi glasno ozmerjal na že razvpit način.

 

Na posnetku nekdanji generalni sekretar vlade Bože Predalič (SDS), ob njem načelnik generalštaba Andrej Osterman. Foto: P.J.

Mahnič pa je z opozorilom, da poslanci niso nobeni »lažnivi kurci«, zahteval, da zapusti dvorano in pozval tudi varnostnike, naj ga odstranijo, če ne bo sam odšel.

Poziv varnostnikom bi bil najbrž neučinkovit, ker jih ni bilo blizu.

Vsaj opaziti jih ni bilo. Je pa blizu Turnška sedel načelnik generalštaba Andrej Osterman.

Turnšek je sam odšel, še pred tem pa, najbrž je letelo na poslanca SDS Breznika, glasno pripomnil, da je poslanec »lažniv kot pes« in napovedal tudi: »Še se bova srečala.«

Prvoten, že prejšnji teden objavljen protest veteranov predsedniku državnega zbora na fb, je bil takšen:

 

Dogajanje v odboru za obrambo je imelo nenavadno prvino. Turnšek ni bil nikoli borec NOB. Za to je veliko premlad. Je pa bil v času osamosvajanja med vodilnimi v predhodnici SDS, ki jo je takrat vodil Jože Pučnik.

Iz desne med prvoborce

Takrat se je zavzemal za čim bolj desno, do prejšnjega sistema celo radikalno kritično politiko. Bil je med glavnimi igralci, ki so v stranki onemogočili Andrejo Magajno, ki je bil za bolj levo politiko. Med takratnimi politiki je slišati veliko sumov, da je bil Turnšek infiltriran v stranko.

Pozneje je bil Turnšek pomemben politik SLS, krajši čas celo minister za obrambo, ki ga je odnesel vojaški obveščevalni kombi, ki je zašel na Hrvaško, pozneje je bil veleposlanik na Kitajskem, a so bile tudi tam težave z ženskami in soprogo.

»Za hram demokracije je povsem nesprejemljivo, da se vanj vabi predstavnike civilne družbe in jih zatem omalovažuje, žali in meče ven,« so se v obeh verzijah protesta, v že prejšnji teden objavljeni in tudi včeraj poslani predsedniku DZ, enako odzvale veteranske organizacije. Oba protesta so podpisali: Danijel Božič, Mitja Jankovič, Savin Jogan, Miha Pogačar, Tit Turnšek, Milan Lovrenčič, Janko Prunk, Peter Vaš, Vito Ivanc, Bojan Ivanović, Alojz Šteiner, Tomaž Čas, Anton Pozvek in Andrej Mohar, Pierina Furlan in Martin Lissiach.

Od Brgleza med drugim zahtevajo, da obsodi ravnanje predsednika odbora in trditve poslancev SDS. Obratno, da obsodi zmerjanje Tita Turnška, je že prejšnji teden zahteval vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Kdaj bo na dopis veteranov Brglez odgovoril, še ni znano. Na Tankovo zahtevo pa je prejšnji teden odgovoril, da bo primer preučil.

Se je pa odzval predsednik odbora za obrambo Mahnič z:


Mogoče je, da bo o zapletu ponovno razprava na Brglezov kolegiju v petek.
Celoten protest veteranov, kot ga je sinoči dobil Brglez, je dostopen na povezavi:

protest veteranov

Da jih ni med protestniki, pa je za  Združenje za vrednote slovenske  osamosvojitve (VSO) opozoril nekdanji obrambni minister Aleš Hojs:

 

Več o dogajanju na seji odbora za obrambo prejšnji teden:

Mahnič Turnšku pokazal vrata zaradi zmerljivke: “Lažnivi kurci”

Več o nenavadnem molku tiska o dogajanju:

Ta teden: Molk tiska o Turnškovih »lažnivih kurcih«

(Visited 48 times, 1 visits today)
7 komentarjev

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: