Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Minister leti: Šarec zahteva odstop Bandellija

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 13th november 2018, 02:01 pop

“Drži. Odgovoriti, ali bo odstopil, mora do jutri,” so v kabinetu premiera Marjana Šarca potrdili, da je šef vlade zahteval, da mora minister brez listnice Marko Bandelli (SAB) odstopiti. Če minister tega ne bo storil, bo Šarec predlagal odstavitev ministra državnemu zboru. Kar ima Stranka Alenke Bratušek le pet poslancev, odstop te stranke iz vladne koalicije ne bi pomenil, da bi bila ogrožena vlada, saj jo pri bistvenih odločanjih podpira 13 poslancev LMŠ, enajst SD, po devet iz SMC in Levice, pet iz Desusa in oba manjšinca. Torej 49 poslancev. Ali bodo z izstopom iz koalicije za Bandellija drugim prepustili službe še Alenka Bratušek in minister brez listnice Peter Jožef Česnik, še ni jasno. A zdi se malo verjetno. (To se tudi ni zgodilo, več o razpletu lahko preberete tukaj.) Če bi odstopil Česnik, bi bila ob poslanski sedež še vodja poslanske skupine Maša Kociper, ki je le nadomestna poslanka.

Bo šel sam ali v DZ?

Minister Marko Bandelli Foto: DZ/ Borut Peršolja

Bandelli je v težavah zaradi nenavadnega pisma, s katerim je zahteval umik županskega kandidata Erika Modica. Pismo je poslal na številne naslove, v njem pa je napovedal, da ne bo evropskega denarja, na katerega delitev ima vpliv Bandelli kot minister, če se kandidat v občini, iz katere Bandelli prihaja in jo je v preteklosti vodil, ne umakne.  V Komnu so trije neodvisni kandidati za župana Goran Živec, Erik Modic in Sergio Stancich in še kandidat SAB, ki ji pripada tudi Bandelli Dean Zalesjak. To je edina občina v državi, ki ji je zadnja leta vladal župan iz Sab. Bandelli namreč.

Zadnja podobna zahteva, da mora odstopiti, se je v času prejšnje vlade Mira Cerarja zgodila takratni ministrici za kulturo Julijani Bizjak Mlakar (Desus), ki pa je odstopila šele, ko je premier že sprožil postopek odstavitve v DZ. Še bolj se je zapletlo pred tem, ko je Cerar odstavljaj ministra za obrambo Janka Vebra (takrat SD): ta sam sploh ni odstopil. Odstavil ga je državni zbor. Se je pa sam umaknil finančni minister Dušan Mramor. Domnevno zaradi ponovitve bolezni. Ki pa ga pozneje – na srečo – kot mi je pojasnil, ko sem ga srečal v Ljubljani blizu parlamenta, ni zelo ovirala pri življenju.

Na Badellijeve in Šarčeve težav se je predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša (SDS) odzval že pred tremi dnevi. Tako:

Cerarju je “odletela” več kot tretjina ministrov

Več kot tretjina ministrov vlade Mira Cerarja je odletela že v prvi polovici mandata, čeprav je vlada imela velikansko večino v državnem zboru. Pozneje pa nihče več. Na vrhu ministrstva za izobraževanje so se v času prejšnje vlade zamenjale kar tri dame. Predčasno sta se poslovili Stanislava Setnikar Cankar in Klavdija Markež. Setnikarjeva je letela zaradi nezakonitih dodatkov, ki so si jih delili profesorji, v kar je bil vpleten tudi Mramor, Markeževa pa zaradi težav z izobrazbo. Domnevno slabo kupljeno. Zgodovina menjav ministrov, z izjemo Vebra so vsi sami odstopili ali odšli, je bila v prejšnji vladi takšna:

 

Cerar je oblast prevzel 18. 9. 2014, prvi minister Petrovič je “odletel” po dobrem mesecu. 29.10. 2014. Bandelli je položaj ministra prevzel 13.9.2018,  torej pred slabima dvema mesecema. Če bo Bandelli odstopil ali če ga državni zbor odstavi, bo ob sedež v državnem zboru po avtomatizmu nadomestni poslanec Andrej Šušmelj. Bandelli pa bo spet postal predstavnik ljudstva.

Zamenjave v DZ ob izvolitvi ministrov so bile, s prikazanimi odstotki, ki so jih na volitvah poslancev dosegli posamezniki, takšne:

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu