Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Poslanci zavrnili zadnja dva veta tega državnega sveta

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 4th december 2017, 05:12 pop

Kar dva veta državnega sveta, ki se mu končuje mandat, je danes razveljavila večina poslancev. Ker bo prihodnji tedne konstituiran nov državni svet, sta to zadnja veta državnega sveta, ki ga je zadnja leta vodil Mitja Bervar (SMC). V tem mandatu so bili z veti svetniki uspešni trikrat. V dveh prejšnjih “petletkah” po štirikrat.

Se bo koalicija le zbrala?

Novembra so svetniki z velikansko večino ustavili spremembo zakona o financiranju občin in zakon o izvrševanju proračuna (ZIPRO) v letih 2018 in 2019. V obeh primerih zaradi ocene, da vlada občinam namenja premalo denarja in da ga tudi deli na napačen način. Predvsem pri spremembi zakona o financiranju občin se je zdelo, da bi  danes lahko postalo napeto. A je koalicija uredila svoje vrste in oba gladko potrdila.  Za razveljavitev veta na spremembo zakona o financiranju občin je glasovalo 51 poslancev, proti 23. Za zakon o izvrševanju proračuna (Zipro), ki ga je prvič podprlo 51 poslancev, pa jih je bilo danes 52, proti 21poslancev .

Pri Zipru je bilo  predvidljivo, da bo veto skoraj zanesljivo odpravljen, ta zakon je namreč nujen za proračunsko poslovanje v prihodnjih dveh letih. Manj jasen je bil razplet pri spremembi zakona o financiranju občin: zanjo je bilo prvič le 37 poslancev, proti 31. Kar ducat poslancev SMC in Desus je prvič namreč  manjkalo, Tomaž Gantar (Desus), Urška Ban (SMC) in Janko Veber (SD) pa so z opozicijo (SDS, NSi, Levica) celo glasovali proti.

Ob povprečnini so pri zakonu o izvrševanju proračuna konflikti skoraj vsako leto. Predstavniki občin praviloma ostro protestirajo, da jim vlada namenja premalo za obveznosti, ki jim jih nalaga. Združenj občin za leto 2018 meni, da bi morala povprečnina znašati 609 evrov na občana, za leto 2019 pa 616 evrov. Vlada in večina v državnem zboru pa sta jim dodelila 551 evrov za leto 2018 in 558 evrov za leto 2019.

Veto uspe, če koalicija razpada ali je zakon zanič

V tem mandatu je bil z vetom državni svet uspešen trikrat. Nazadnje je zelo odmeven veto uspel oktobra, ko so ustavili spremembe zakona o kazenskem postopku Gorana Klemenčiča. Pri ponovnem potrjevanju je bilo za ta zakon namesto najmanj 46 le 35 poslancev. Pa še med temi je bilo nekaj opozicijskih. Iz vlade je reformo Gorana Klemenčiča podprlo 29 (od 35) poslancev SMC, trije (od enajstih) iz Desusa in niti en sam poslanec SD. Sta pa jo podprla dva poslanca NSi: Matej Tonin in Jožef Horvat. Za je bil tudi nepovezani Matjaž Hanžek.

Z veti državni svet uspe le redko, ko v v državnem svetu koalicije niso disciplinirane (pred volitvami) ali če so bile uzakonjene res velike neumnosti. Pred zakonom o kazenskem postopku jim je uspelo ustaviti še spremembo zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije in uvedbo instituta odpoklic županov, ki je edini še preostal od že v državnem zboru sicer propadlega paketa Muscolo. Zgodovino doslej pa kaže grafika:

Ker je že znan razplet, je že znan odgovor na vprašanje v naslovu grafike: tokratni državni svet večine prejšnjih po številu uspešnih vetov ne bo ujel.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu