Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Neverjetno: Golob ob milijon evrov izredne nagrade

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 30th december 2022, 07:17 dop

“Po pogodbi bi moral Robert Golob nagrado, gre za znesek okrog 1.000.000 evrov, prejeti najkasneje v 30 dneh od letne skupščine družbe, oziroma najkasneje do 30. septembra letos. Skupščina, ki potrdi višino letne nagrade, pa bi morala biti najkasneje konec junija, a je bila večkrat preložena. Danes so iz GEN-I sporočili: Skupščina družbe GEN-I je bila izvedena 20. decembra 2022. V zvezi z vprašanjem nagrad poslovodstva je skupščina potrdila skupno stališče družbenikov, da članom poslovodstva nagrada za izredno letno uspešnost za poslovno leto 2021, ne pripada.”

Milijonska izredna nagrada po redni 105.679 evrov neto

Tako so sinoči poročali v Tarči TVS in s tem razrešili dilemo, kakšna bo še dodatna (izredna) nagrada za nekdanjo Golobovo upravo GEN-I, ki je celotno leto burila duhove. A povsem jasno, da je ne bodo dobil, še vedno ni. Generalni direktor Gen Energije Dejan Paravan je v Tarči, ko je Erika Žnidaršič pozneje opozorila, da je dolgo odlašal s to skupščino GEN-I, od poletja se je prelagala in da ni okusno, da bi poslovodstvo takratne GEN-I prejelo milijonsko nagrado v časih, ko so težke razmere in ko so dobili državno poroštvo, odgovoril: “Saj ste na začetku lepo pokazali, kakšen sklep smo sprejeli na skupščini v tem tednu.” Na dodatno vprašanje, ali so zavlačevali prav zaradi te nagrade, pa je odgovoril “Nisem jaz zavlačeval, tako da dejansko se je skupščina na predlog družbenikov premaknila, sklep je pa tudi tak, da smo dejansko družbeniki se zedinili ali pa se nagibamo k temu, da se pač sklene sporazum, da se te nagrade ne izplača.” Žnidaršičeva pa je dodala: “Ki bi šla v dobrodelne namene”. Odgovor Paravana je bil dvoumen. Med tem, da Golobova uprava ne dobi izredne nagrade in predlogom sporazuma, da se jim ne izplača, je nekaj razlike. Točnega sklepa pa niso objavili. Vsaj opaziti ga ni.

“Običajno” nagrado za uspešnost v višini 105.679 evrov neto, pa je za lansko leto Golob že dobil v plači, ki je daleč presegala najvišje dovoljene prejemke uprav v državnih podjetjih.

Običajne in izredne nagrade

V GEN-I so se, da so to običajno nagrado (in še izredno, ki je zdaj kot kaže ne bo) lahko izplačali, razglasili za privatno podjetje, ker sta vanj začasno parkirala svoj denar Gorenjska banka in Sklad obrtnikov in podjetnikov. Letos, ko so potrebovali državno pomoč, je privatnost že izginila in so državna jamstva zaradi poslovnih težav dobili kot povsem državno podjetje, ki je lani poceni prodajalo letos proizvedeno elektriko nuklearke tudi za čas, ko proizvodnje zaradi remonta ni bilo, letos pa so jo morali kupovati po astronomskih cenah. Izplačilo še dodatne nagrade bi bilo zaradi tega še dodatno sporno.

Finančne težave je letos reševala država z milijardnim paketom jamstev za HSE, GEN energijo in Geoplin.

V letnem poročili GEN-I za lansko leto, ki je bilo objavljeno na Ajpesu, so pojasnili, da je lani, a le do 17. 11., Golob dobil neto 200.692 evrov plačila, torej mesečno slabih 20.000 evrov neto. Bruto podatkov v letnih poročilih ne navajajo že vse od kar kršijo “Lahovnikov zakon”, ki določa omejitve v bruto zneskih. Ko sem pred meseci ob objavi letnega poročila preverjal, kako pa je z dodatno milijonsko nagrado, so iz kabineta premiera odgovorili: “Kot je znano, skupščina družbe GEN-I revidiranega Letnega poročila skupine GEN-I in družbe GEN-I, d.o.o., za leto 2021 še ni obravnavala. Od tod sledi, da odločitev skupščine o nagradah poslovodstva za leto 2021 še ni bila sprejeta.”

V revidiranem letnem poročilu so podatki o lanski plači Goloba in njegove uprave takšni:

Tabela je iz revidiranega letnega poročila GEN-I.

Podatek o plači Goloba za lanski december v GEN-I niso bili pripravljeni razkriti, češ, da je šlo za navadnega zaposlenega, kar ni informacija javnega značaja.

Iz letnega poročila GEN-I za lani pa je razvidno, da so stroški za plače zaposlenih, pa tudi število zaposlenih, v skupini GEN-I šli v nebo. V letu 2020 je povprečen strošek za plačo zaposlenega znašal 51.155 evrov, kar mesečno pomeni 4.263 evrov. Lani pa je povprečni letni strošek za plačo zaposlenega poskočil na 80.466 evrov, kar je mesečno pomenilo 6.705 evrov. V Skupini GEN-I je bilo konec leta 2021 zaposlenih 599 ljudi. Število zaposlenih se je glede na leto 2020 povečalo za 12,8 odstotka oziroma 68 ljudi. V istem času so se stroški dela v Skupini GEN-I povečali z dobrih 27 milijonov evrov na več kot 48 milijonov evrov.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu