Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Policija pomotoma nad Jelinčiča zaradi “idiotov” za v Venezuelo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th november 2018, 08:37 pop

Po pomoti so policisti predsednika SNS Zmaga Jelinčiča povabili na zaslišanje čez dva tedna zaradi njegovih izjav na celjskem obrtnem sejmu, ko je o Levici Luke Meseca dejal, da so “idioti”, ki bi jih bilo treba izgnati v Venezuelo. To kažejo odgovori, ki so mi jih v nedeljo zvečer poslali iz policije, s katerimi so potrdili, da bi v tem primeru prizadeti poslanci Levice ali njihovi simpatizerji lahko zasebno tožili, policija pa za obrambo dobrega imena poslanske skupine Levice najbrž ni pristojna. Kakšna je bila v dogajanju vloga poslanske skupine Levice, poskušam preveriti tudi pri njenih predstavnikih.  Predstavnik za stike z javnostjo Nikola Janovič Kolenc in vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec so dolgo nista odzvala na klice in prošnje za pojasnila. V ponedeljek po poldnevu pa so iz poslanske skupine le pojasnili, da je postopek proti Jelinčiču na policiji sprožil njihov poslanec Franc Trček. Več lahko preberete tukaj.

Je policiste v Celju zaneslo?

Članek, v katerem sem predstavil policijsko “obravnavo” šefa SNS Zmaga Jelinčiča zaradi izjav o Levici Luke Meseca

Tatjana Bobnar, ki začasno opravlja delo generalnega direktorja policije, kar je nova vlada razrešila direktorja Simona  Velička, je po seznanitvi s primerom že v nedeljo odredila strokovni nadzor, v katerem bodo preverili celoten postopek in po ugotovitvah ukrepali, so mi pojasnili iz policije. Na vprašanje, ali je policija po zakonu sploh pristojna voditi obrambo Levice pred Jelinčičem, pa so odgovorili: “Iz do sedaj znanih podatkov kaže, da gre v omenjenem primeru za sum kaznivega dejanja, ki se ugotavlja v postopku, katerega sproži zasebni tožilec, oziroma za kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja na zasebno tožbo.”

Če se to dokončno potrdi, bodo morali preklicati vabilo na zaslišanje Jelinčiču. Vabilo so osumljencu Jelinčiču iz policijske postaje Ljubljana Center poslali, kot so sami zapisali, ker ga kot osumljenca razžalitve poslanske skupine Levice “obravnava” policijska postaja Celje. Iz policije so mi pojasnili še, da bodo o okoliščinah primera in postopku policije s poročilom obvestili tožilstvo. Na prošnjo, da bi me seznanili, kdo je sprožil postopek proti Jelinčiču in s čem natančno, pa mi s policije (še) niso odgovorili. Pojasnili so, da so prošnjo, da bi mi posredovali predlog, ki je bil temelj za policijsko obravnavo Jelinčiča, odstopili v reševanje njihovemu pooblaščencu za dostop do informacij javnega značaja. Jelinčič trdi, da na obrtnem sejmu v Celju sploh ni  javno nastopal in da je torej nekdo prisluškoval njegovim (zasebnim) pogovorom. Tako mi je povedal: “Kot bi midva hodila po cesti, se pogovarjala, nekdo pa bi hodil za nama in si pisal in potem ovajal. Država špicljev postajamo.” Dodal je: “A zdaj še v gostilni za šankom ne bom smel nič več reči.” Dodatna pojasnila iz Levice kažejo, da za Jelinčičem nihče ni vohunil, sporno izjavo je na svojem facebook profilu objavil sam. Zakon o dostopu do informacij javnega značaja je napačno poimenovan. Praviloma s pomočjo tega zakona mediji ne pridemo do informacij, ki so pomembne za javnost.

Zakon za prikrivanje pomembnih informacij javnosti

Članek, kako vas je sodišče po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja obvestilo, da je goljufanja v županski kampanji v Mariboru obsodilo neznano koga

Zadnji primer, ko se je to pokazalo, je bila obsodilna sodba proti organizatorju volilne kampanje mariborskega župana Andreja Fištravca, ki ni plačal več kot pol računov za župansko in svetniško kampanjo pred štirimi leti. To dogajanje sem razkril kot novinar in posledica je bil sodni postopek. Sodbe mi po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja najprej niso bili pripravljeni pokazati, češ da ni pravnomočna in da vsebuje osebne podatke. Ko je postala pravnomočna, pa so zaradi varstva osebnih podatkov iz nje izbrisali imena, tudi ime Andreja Fištravca, njegovega organizatorja kampanja Darka Berliča in celo ime podjetja, ki je Fištravcu nezakonito povsem mimo pravil plačalo oglase, kar zakon podjetjem ostro prepoveduje. Tega, kdo je bil obsojen goljufanja v županski kampanji v Mariboru, po sodbi, kot so mi jo poslali, ljudje ne smemo izvedeti. Da je župan na oblast prišel z goljufanjem ni informacija javnega značaja! Ni bil edini, ki računov za lokalno kampanjo ni poravnal. Tudi SD Dejana Židana jih ni. Še do letos, pa čeprav bodo čez dva tedna že ponovne volitve, jih iz SD niso plačali.

A v primeru Jelinčiča se lahko še zaplete. Zmago Jelinčič je član komisije za nadzor obveščevalnih služb, med te sodi tudi policija, in vtis, da so ga policisti neutemeljeno nadzorovali in morebiti vohunili za njim, bi lahko bil razlog za preverjanje te komisije, ali je v ozadju res le napaka policistov, ki so zaradi pravne nepoučenosti prevzeli obrambo poslanske skupne Levice pred SNS ali gre morebiti za več. O tem novinarji težko presojamo, dokler ne vemo, na podlagi česa je policija začela “preverjanje” Jelinčiča. Nadzorna komisija, ki jo vodi Matej Tonin (NSi), lahko do informacij pride precej hitreje. A po pojasnilih iz Levice, da je postopek na policiji sprožil njihov poslanec Trček po javno objavljeni Jelinčičevi izjavi, za to preverjanje najbrž ne bo potrebe.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič Foto: DZ/Borut Peršolja

O dilemah dogajanja lahko svoje mnenje predstavite v anketi:

Kaj menite o izjavi Zmaga Jelinčiča o Levici, da so idioti, ki jih je treba izgnati v Venezuelo?

View Results

Loading ... Loading ...
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu