Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Maja bo 60 let časopisa Delo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 24th januar 2019, 10:53 pop

“Za časnik Delo, ki je z združitvijo Slovenskega poročevalca in Ljudske pravice prvič izšel 1. maja 1959 lahko rečem, da je v vsem tem času uspešno kljuboval številnim izzivom, tudi pojavu radia in vzponu televizije. Bralke in bralci so ga, kljub začetnemu presenečenju, sprejeli in se nanj navadili. Leta 1980 je dosegel naklado več kot 100.000 izvodov in bil drugi najbolj prodajan časopis v nekdanji državi.”

To je v govoru za slovesnost ob 60 obletnici Dela zapisal predsednik državnega zbora Dejan Židan (SD). Prireditev je bila v Cankarjevem domu.

Natančni dnevnik – hudo netočen

“Rojstnega dneva” časopis Delo ne praznuje pravočasno. Do maja je še nekaj mesecev. Vrh prve številke, ki je izšel maja, in v teh dneh še niti blizu obletnice nismo, je bil takšen:

A tudi ta datum ni točen. Časopis Delo je izhajal že veliko prej, a takrat kot glasilo Komunistične partije Slovenije, česar danes ne omenjajo veliko. Komunistična partija je predhodnica današnje SD, ki jo vodi Židan. Naslovnica časopisa v času druge svetovne vojne je bila takšna:

Geslo “Proletarci vseh dežel, združite se” je bilo na vrhu obeh “glasil” z imenom Delo. Danes ga ni več opaziti. Kako izbrisano vam prikazujejo to zgodovino, kaže domet novinarstva, ki je bilo v preteklosti propagandne narave in je tudi danes.

Najbolj prodajan časopis v nekdanji Jugoslaviji, ki ga je omenjal Židan, je bila beograjska Politika, ki jo je leta 1904 ustanovil Vladislav Ribnikar. Politika je na svojem vrhuncu v času socializma imela naklado čez pol milijona. Ustanovitelj je bil po starših iz naših krajev. Se pa je ta časopis precej osramotil kot propagandno glasilo Slobodana Miloševića ob razpadanju Jugoslavije.

Dnevnik Delo je padec socializma, v katerem je bil podobno kot Politika glasilo vladajočih, prekrmilil spretneje in okrepil položaj vodilnega igralca na trgu dnevnikov, ki ga kljub številnim turbulencam in težavam zadnja leta ohranja. Pomembno vlogo pri tem, da je podjetje Delo, ki izdaja časopis z istim imenom, ostalo močno, je imel projekt tabloida Slovenske novice, ki je že desetletja najbolj prodajan časopis in ki je po formatu manjšim tekmecem (Dnevniku, Večeru) onemogočil, da bi Delu prevzeli ta položaj. Vsi dnevniki v državi pa so že dalj časa v precejšnjih težavah. Naglo izgubljajo naklade. Število kupcem jih kopni celo hitreje kot tisku sicer na Zahodu. Sto tisoč naklade, ki jih je Delo imelo tudi še po osamosvojitvi, so danes le sanje.

Delo najbolj izgublja

Dramatično padanje naklad kaže grafika o revidiranih prodanih nakladah, ki je nastala po podatkih, ki jih je do konca leta 2017 objavljala oglaševalska zbornica. Delo je med časopisi najbolj na udaru. Za zadnje leto podatki, koliko časopisi povprečno prodajo vsak dan, več niso dostopni. Eden od možnih razlogov, zakaj so časopisi ukinili dogovor o objavljanju teh podatkov, je, ker so številke preprosto preveč grozne. S klikom na sliko lahko povečate posnetek:

Svojo zgodovino časopis Delo opisuje na svoji spletni strani tako:


“Začetki družbe Delo segajo v leto 1955, ko je bilo v sodni register vpisano Časopisno založniško podjetje Slovenski poročevalec, ki je nastalo z združitvijo podjetij Slovenski poročevalec, Tiskarna Slovenskega poročevalca in Tovariš. Predmet poslovanja takratnega podjetja so bila izdajanje časopisov, založništvo in tiskarstvo. Prvega maja leta 1959 je izšel prvi izvod časopisa Delo. Časnik Delo je nastal kot rezultat združitve časnikov Slovenski poročevalec in Ljudska pravica.”Tudi njihov opis kaže, da 9. januar ni ravno datum obletnice in da smo trenutno priča bolj marketinškemu podvigu.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu