Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Porazi s Hrvaško: NLB 300 milijonov, nuklearka 50 milijonov

Print Friendly, PDF & Email

Odločitev oblasti takoj po osamosvojitvi, ko je vlado vodil Janez Drnovšek, da državna NLB ne bo prevzela dolgov do varčevalcev na Hrvaškem in v BiH, nas bo po izgubljenem pravnem sporu stala krepko več kot tristo milijonov evrov. Drugo najdražjo napako je leta 1998 podpisal Metod Dragonja: da sosednji Hrvaški ne bo več pošiljal elektrike iz skupne nuklearke. Ta napaka je državo po sodnem sporu stala več kot 50 milijonov evrov. Pravni spor je potekal za nedobavljeno elektriko med 1. 7. 2002 do 18. 4. 2003, plačilo pa je državo po izgubljenem sporu doletelo konec leta 2015. Stroške navaja vlada v odgovoru na poslansko vprašanje Zvonko Černaču (SDS) o tem, koliko so nas doslej stali sodni spori s sosednjo Hrvaško.

Drage igre z elektriko

Še posebej dragi so bili, seveda, izgubljeni spori. Dobljenih, ki bi prinesli velike finančne koristi, vlada ne navaja. Stroški arbitražnega spopada o meji, ki še poteka, so v primerjavi z stroški NLB in spora ob nuklearki, majhni. Skupno je bilo za potrebe arbitražnega postopka porabljenih 6.876.199 evrov, trdi vlada.

Pravzaprav je bila cena za ustavitev dobave elektrike Hrvaški pred 20 leti najbrž še precej višja, vlada v odgovoru namreč ne upošteva, da je država elektriko zaradi tega dalj časa izvažala po nižji ceni kot bi nam jo plačala Hrvaška.  Kdo je odločal o odklopu elektrik, je preiskovalna komisija državnega zbora leta 2004 povzela tako: “Za odklop so se odločili takratni minister za gospodarske dejavnost Metod Dragonja, takratni direktor Elesa in predsednik poslovnega odbora NEK Ivo Banič ter direktor NEK Stanislav Rožman.” Poslanci so v komisiji, ki jo je vodil Branko Kelemina (SDS) leta 2004 ugotovili še, da vlada ni razpravljala o odklopu in ne o nadaljnjem plasmaju velikega viška električne energije iz NEK, ki je z odklopom Hrvaški nastal v Sloveniji.

Dragonjo, ki je bil bil direktor Leka, pozneje pa politik LDS, zadnja leta pa podpredsednik SAB, trenutno je član izvršnega odbora te stranke, je vlada Marjana Šarca prejšnji mesec imenovala za državnega sekretarja. Pred tem je bil nekaj časa šef podjetja 2TDK. Grafično so stroški največjih izgubljenih sporov s sosednjo Hrvaško videti tako:


Celoten odgovor vlade poslancu Černaču je takšen:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/10/02b0f3bc10343c3f1e15.pdf”]

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu