Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

DZ pred razpustom ta teden dvakrat o kandidatu za šefa vlade

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 11/04/2018)

Za zadnje korake pred razpustom državnega zbora, ki ga bo predsednik republike Borut Pahor najbrž razglasil  v soboto, se je danes dogovoril kolegij predsednika državnega zbora Milana Brgleza (SMC). Pred poslanci sta ta teden dve zaporedni izredni seji državnega zbora, na katerih bodo ugotavljali, ali se je pojavil kandidat za predsednika vlade.

Veber poskuša, a je prekratek

Podpise za kandidaturo poskuša zbrati nekdanji poslanec SD Janko Veber. Po izstopu iz SD je Veber postal šef stranke Sloga. Da bi kandidatura veljala, bi moral zbrati ali deset podpisov poslancev ali pridobiti podporo katerekoli poslanske skupine. Tega mu še ni uspelo pridobiti, zato se je državni zbor na prvi izredni seji danes popoldan že seznanil, da ni kandidata za šefa vlade. Ponovno pa se bodo sestali še v petek, ko bo minil še dodaten 48 urni rok, ko se še lahko pojavi pretendent za šefa vlade z dovolj podpisi. Malo verjetno je, da bi se to zgodilo. Če se ne bo, bo v soboto Pahor razpisal predčasne volitve, ki bodo najprej 27. maja, lahko pa tudi 3. ali celo 10. junija. Če premier Miro Cerar (SMC) ne bi odstopil po odločitvi vrhovnega sodišča, da mora država ponoviti referendum o drugem tiru, ker si je vlada v kampanji zagotovila 97.000 evrov nepoštene prednosti, bi Pahor že razpisal redne volitve za 10. junij. Volitve poslancev torej ne bodo zelo predčasne, čeprav se uradno imenujejo tako.

Kdo je kriv za ločen referendum?

Ponovljeno glasovanje na referendum o drugem tiru bo 13. maja, torej nekaj tednov pred volitvami poslancev. Datum ponovitve referenduma je določila državna volilna komisija, v kateri ima večino vladna koalicija. Predlog predstavnika opozicijske SDS Draga Zadergala, da bi bil referendum 27. maja, s čemer bi omogočili hkratno izvedbo z volitvami, s čemer bi država prihranila nekaj milijonov evrov, volivcem pa ne bi bilo treba dvakrat na volišča, so zavrnili s petimi glasovi proti in enim za. Za je bil Zadergal. Proti pa Nina Brumen (SMC), Miroslav Pretnar (SD), predsednik predsednik DVK Antona Gašper Frantar in oba člana, ki prestavljata pravne strokovnjake. To sta Franci Grad in Milena PečovnikKsenija Vencelj iz Desusa  je manjkala, namesto nje je glasoval namestnik Pretnar.  V komisiji sta še dva strankarska namestnika, ki pa lahko glasujejo le, če člani manjkajo, kar pa se ni zgodilo: Janez Pogorelc (NSi) in Iztok Majhenič (ZL).  Med pravnimi strokovnjaki imata status namestnikov Sašo Zagorc in Mitja Šuligoj. Nasprotniki 27. maja so ocenjevali, da premikanje datumov objave odločitve o datumu ponovitve referenduma v uradnem listu in zamik dneva začetka volilnih opravi, kar je predlagal Zadergal, ne bi bilo v skladu z odločbo ustavnega sodišča in pravno ureditvijo.

Po nujnem postopku še nov zakon o varstvu osebnih podatkov?

Pogledi v kolegiju so bili dramatično razdeljeni ob predlogu vlade, da bi parlament, ki bo že razpuščen, po nujnem postopku na izrednih sejah še sprejemal  novi zakon o varstvu osebnih podatkov, ki ga je vlada predlagala prejšnji teden. Da so proti sprejemanju tako pomembnega zakona na vrat na nos in v že razpuščenem državnem zboru, so napovedali Luka Mesec (Levica), Jože Tanko (SDS), Franc Jurša (Desus) in Alenka Bratušek (nepovezani).

Iz vlade so vztrajali, da je nujno naglo sprejeti še ta zakon, maja bo začela za Slovenijo sicer veljati neposredno evropska uredba, številne evropske države pa se trudijo, da bi spremembe določili s spremembo zakonodaj držav.  Gre za povsem nov zakon s kar 150. členi, se je z opozicijo strinjala Simona Kustec Lipicer (SMC), a dodala, da pa, če sami do 25. maja ne uredimo področja, ga bo za nas Evropska unija. Predlagala je, da bi v državnem zboru vendarle preverili, ali ne bi bilo bolje tega zakona sprejeti, da bi se izognili posledicam neposredno uveljavitve evropske uredbe.

Za nujni postopek odločanja o tem zakonu je glasovala le Kustec Lipicerjeva v imenu SMC. To je bilo premalo, da bi bilo odločanje po nujnem postopku mogoče.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu