Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Majhenič v DVK, Puppis na vrhovnem sodišču, Vraničarjeva bivša

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 25th oktober 2018, 08:39 pop

Iztoka Majheniča, za katerega so prejšnji mesec ugotovili, da je bil zaradi nezdružljivosti maja, torej tik pred volitvami, ob funkcijo nadomestnega člana državne volilne komisije, je državni zbor danes ponovno potrdil za nadomestnega člana DVK. Za vrhovnega sodnika na vrhovnem sodišču so izvolili Sama Puppisa, za sodnice na okrajnem sodišču v Ljubljani pa Ano Pegan, Valentino Omahen in Vito Vidic Damjanovič. Državni zbor je o teh kadrovanjih odločal po seji na kateri so na zahtevo SDS razpravljali o znižanju stopenj DDV na predkrizno raven.

Vlada proti znižanju, odstavlja pa Vraničar Ermanovo

Znižanje je SDS (že večkrat) predlagala, ker je bilo leta 2013 povišanje DDV zaradi krize uzakonjeno kot začasni ukrep do leta 2015, a je prejšnje koalicija SMC, DeSUS in SD to zvišanje podaljšala v neskončnost.  Vlada Marjana Šarca, ki je danes odstavila nekdanjo finančno ministrico Matejo Vraničar Erman s položaja državne sekretarke, na katerega jo je ta ista vlada imenovala pred dobrim mesecem, je nasprotovala znižanju stopenj davka na dodano vrednosti (DDV) na raven pred krizo, ker bi bilo v proračunu v tem primeru manj denarja. Proti so bile vse koalicijske stranke, tudi Levica Luke Meseca. Poslanci so pravzaprav glasovali, ali bi sploh začeli resno razpravljati o zniževanju DDV in 47 jih je to zavrnilo. Za jih je bilo 27. Grafično je bil rezultat takšen:

 

Razrešitev Vraničar Ermanove je novi finančni minister Andrej Bertoncelj predlagal, ker se menda nista ujela. To je običajna argumentacija pri odstavljanju starih državnih sekretarjev in ne tistih, ki jih je že nova vlada dober mesec prej sama postavila na ta položaj. Mogoče je, da je Vraničar Ermanovo vlada odstavila, ker je v javnost tik pred lokalnimi volitvami ušla zgodba o načrtih vlade, da na hitro uvede nepremičninski davek, kar bi ugodno vplivali na državni proračun, manj ugodno pa je to za podobo vladnih strank pred volitvami. Za novo sekretarko je vlada namesto Vraničar Ermanove takoj imenovala  Natalijo Kovač Jereb. Več o razlogih za današnjo izredno sejo o zniževanju DDV in ugovorih vlade lahko preberete tukaj.

Majhenič odstavljen, Majhenič vrnjen

Predstavniku Levice Iztoku Majheniču je zaradi nezdružljivosti funkcij državna volilna komisija (DVK) maja, torej tik pred volitvami, pokazala vrata, ker je vložil kandidatno listo Levice v volilni enoti Ljubljana Bežigrad, iz katere sta bila v državni zbor pozneje izvoljena predsednik stranke Luka Mesec in Nataša Sukič. Zakon za člana volilnega organa, če vloži listo kandidatov ali kandidira, določa, da mu takoj preneha funkcija. Stranka je istega zastopnika, ki ga je DZ šele prav razrešil, ponovno predlagala in poslanci so Majheniča s 50 glasovi za in enim proti danes tudi ponovno izvolili v DVK. Problem nezdružljivosti so v Levici rešili tako, da je Majhenič odstopil kot predstavnik stranke v volilni enoti Ljubljana Bežigrad. Zdi se, da aprila letos ni vedel, da sta funkciji nezdružljivi in je naredil neumnost. To je za člana državne volilne komisije, ki mora poznati ureditev, nekoliko nerodno. Zanimivo pa je, da njegovega položaja po volitvah ni zahtevala LMŠ, ki bi po zakonu, ker ima več poslancev kot Levica, imela prednost. Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović mi je velikodušnost do Levice prejšnji teden pojasnil tako: “Odločili smo se, da naj do konca mandata sedanja sestava državne volilne komisije opravi svoje delo.” Praktično to pomeni, da se je LMŠ odrekla sodelovanju pri vodenju volilni opravil pred evropskimi volitvami prihodnje leto.

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu