Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Golobova GS za Janševo SDS v svetniških soočenjih in županskih spopadih

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st december 2022, 12:03 dop

Gibanje svoboda Roberta Goloba je na volitvah občinskih svetov, kjer volimo stranke, daleč zaostalo za svojim rezultatom na volitvah poslancev in tudi za rezultatom SDS Janeza Janše, ki ostaja lokalno najmočnejša stranka. Podatki sicer še niso dokončni. V pregled niso vključene manjše občine, kjer občinske svete volijo po večinskem sistemu in kjer so praviloma močnejše desne stranke. Polom je Gibanje svoboda doživelo tudi v županskem delu volitev, v prvem krogu so dobili enega samega župana v 212 občinah.

Razplet v večjih občinah, kjer so občinske svetnike volili po proporcionalnem sistemu, ko volimo stranke na podoben način kot v parlament, je bil takšen:

Gibanje Svoboda pa ni bilo uspešno niti v županskem delu volitev, v prvem krogu so dobili enega samega župana. V majhni Osilnici je bila izvoljena Alenka Kovač, za katero je bilo 155 volivcev. Za Anamarijo Štimec iz NSi pa 53 občanov te občine.

Razplet županskih soočenj v prvem krogu po podatkih, ki jih objavlja DVK, je bil takšen:

SDS je relativna zmagovalka lokalnih volitev že petič zapored. V primerjavi z volitvami pred štirimi leti so vse večje stranke v občinskih svetih s sorazmernostnim sistemom sicer nekoliko izgubile, izjema je novinka GS Gibanje svoboda, ki je popravila rezultat v primerjavi z deležem, ki sta ga pred štirimi leti dosegla LMŠ Marjana Šarca in SAB Alenke Bratušek:

Lokalno so zelo močne neodvisne liste in lokalne stranke, ki jih je volilo skoraj 23 odstotkov volivcev.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu