Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Cimos na plečih slabe banke in slabega holdinga

(Last Updated On: 03/03/2017)
image_pdfimage_print

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je napovedal, da bo po umiku italijanskega investitorja Cimos reševala slaba banka, ki jo je država z denarjem davkoplačevalcev ustanovila za reševanje slabih terjatev bank in je največji posamični lastnik Cimosa.

O Cimosu danes poslanci

Kot slaba banka je na državni transfuziji tudi državni holding, ki je kot upravljalec državnega deleža manjši solastnik.

Preglednica je iz zahteve za razpravo komisije za nadzor javnih financ Jožeta Tanka (SDS)

Slaba banka bo, je napovedal minister, pri reševanju Cimosa ravnala po načelih zasebnega investitorja. S predstavniki slabe banke in državnega holdinga Počivalšek poskuša zadnje dni umiriti tudi pomembne tuje kupce, za katere Cimos dela.

Predsednik komisije za nadzor javnih financ Andrej Šircelj (SDS)

O zapletih, ki se lahko končajo celo s stečajem velikega primorskega podjetja, bo danes zjutraj razpravljal odbor za nadzor proračuna, ki ga vodi Andrej Šircelj (SDS). Razpravo je zahteval vodja poslanske skupine največje opozicijske stranke Jože Tanko (SDS) ob dogovarjanjih vlade z vlado sosednje Hrvaške, kako razrešiti težave s starimi obveznostmi. Zahteva je dostopna na povezavi:

http://imss.dz-rs.si/imis/200d56a60709106d63b2.pdf

Ob slabi banki slab tudi holding

Kot slaba banka je na državni transfuziji tudi državni holding, ki je – kot upravljalec državnega deleža – manjši solastnik Cimosa. Lani SDH ni uspelo poravnati za 200 milijonov obveznosti denacionalizacijskim upravičencem. Da ne bi prišlo do zloma, mu je vlada podarila teh 200 milijonov evrov.

Iz vlade so, ker je poslanec SDS Franc Breznik zahteval pojasnila, zakaj so porabili denar davkoplačevalcev, ta teden pojasnili, da je dokapitalizacijo holdinga vplivala pozitivno na javnofinančno stabilnost, saj so poplačali posojila, zavarovana s poroštvom države, ki bi jih sicer morali plačati letos. To pa ne bi imelo le slabih finančnih učinkov na proračun, bil bi tudi negativni signal finančnim trgom, na katerih se SDH pojavlja pri upravljanju naložb.

Denimo, naložbe v Cimos.

Iz finančnega ministrstva so pojasnili, da državno poroštvo izvira iz zakona, ki je bil za poplačilo 300 milijonov evrov denacionalizacijskih upravičenj sprejet leta 2010, že takrat pa je več kot devet desetin odstotkov portfelija, s prodajo katerega bi sklad obveznost moral poplačali, država označila kot strateškega in takrat in danes ne dovoli prodaje.

(Visited 2 times, 1 visits today)
One Comment

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: